Szerbiában több mint 1300 tonna húsipari terméket vontak ki a forgalomból tavaly

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 02. 17. 12:06

Több mint 1.300 tonna húst és húsipari terméket vontak ki a forgalomból Szerbiában tavaly a tisztiorvosi szolgálat ellenőrei, emellett hat tonna, feketepiacon forgalmazott húsféleséget semmisítettek meg.

Csak Belgrádban tavaly közel 400 tonna állati eredetű élelmiszert és körülbelül 300 tonna töltelékárut foglaltak le és semmisítettek meg a hatóságok – jelentette ki Sanja Celebicanin, a szerb tisztiorvosi szolgálat vezetője a Tanjugnak adott nyilatkozatában csütörtökön.

Elmondta, hogy a legtöbb lejárt szavatosságú, vagy az előírásoknak nem megfelelő minőségű és összetételű élelmiszert a kiskereskedelemből kellett kivonni, a vágóhidakon kevesebb szabálytalanságot tapasztaltak. Az élelmiszerminőségi ellenőrzések során a legtöbb szabálysértést a darált húsokkal és a marhahússal kapcsolatosan jegyzőkönyveztek az ellenőrök.

Szerbiában tavaly országosan több mint 35 ezer liter tejet, mintegy 12 ezer kilogramm tejterméket, 46 ezer darab kétes minőségű tojást, 345 kilogramm halat és halkonzervet, 118 kilogramm mézet és közel 5 tonna egyéb állati eredetű élelmiszert távolítottak el az üzletek polcairól, vagy a raktárakból.

A szerb tisztiorvosi szolgálat ellenőrei 2011-ben közel 200 ezer helyszíni ellenőrzést végeztek, mintegy 50 ezer szabálysértési végzést adtak ki, egyes esetekben pedig bírósági eljárást is kezdeményeztek. Az esetek többségében azonban a szabálysértőket a hiányosságok és mulasztások helyrehozására, kijavítására kötelezték. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink