Szépülő strandok, szolid áremelések a Balatonon

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 05. 11. 00:00

Általában mérsékelt áremelésekkel vagy a tavalyival azonos belépődíjakkal és több jelentős fejlesztéssel indul az idei balatoni strandszezon – nyilatkozta Győrffy Árpád, a balatontipp.hu szerkesztője az MTI-nek.

A hagyományos balatoni strandnyitások időpontja május közepére esik, az időjárástól is függően. A strandok mintegy fele szed belépődíjat. A fizetős strandok többsége az északi parton található, a déli parton minden településen akad szabad strand.
Győrffy Árpád beszámolója szerint a fizetős strandok többségében a felnőttek napi belépődíjai idén 400-500 forint körül alakulnak, a gyerekekért általában ennek felét, kétharmadát kell fizetni. Legdrágábbnak idén is a főszezonban ezer forintos felnőtt belépődíjat kérő siófoki nagystrand számít. Ezt a keszthelyi városi strand követi, ahol egy felnőtt belépő idén 990 forintba kerül.
Télen még több balatoni önkormányzat tervezett jelentős emeléseket, a parkolási díjak újbóli bevezetését is fontolgatva az idegenforgalmi adó állami támogatásának jelentős csökkentése miatt. Végül csaknem mindenhol elálltak a drasztikus lépésektől. Több balatoni strand jelentős fejlesztésen esett vagy esik át a főszezon kezdetéig, részben uniós támogatásokkal.
A balatonfüredi Kisfaludy strandon pünkösdre új szolgáltató épületeket, hidat, járdákat, térvilágítást alakítanak ki, és felújítják a pázsitot, a parkbútorokat, gondolva a mozgáskorlátozottakra is.
A füredi Esterházy strand is jelentősen megújul, ahol mintegy 240 millió forintot fordítanak a pünkösdre elkészülő fejlesztésekre. A szomszédos Csopakon is pünkösdre valósul meg az "intelligens strand", amelynek keretében megvalósítják a fizikai és infokommunikációs akadálymentesítést egy úgynevezett infotorony létrehozásával, wi-fi szolgáltatás fejlesztésével bővítik az internetezési lehetőséget, laptop és mobiltöltési lehetőséget biztosítanak. Ezen túlmenően térfigyelő kamerákat helyeznek el, játszótereket, baba-mama szobát, napozó stéget, gyermekmedencét, új vizesblokkot, vízilabda-pályát, homokos focipályát, kerékpártárolót és partvilágítást alakítanak ki.
Általánosságban elmondható, hogy ott is lesz valamilyen vendégcsalogató újdonság, ahol nem történt jelentős fejlesztés.
Győrffy Árpád szerint arra lehet számítani, hogy a strandok visszanyerik a múlt századi balatoni fürdőkultúra kialakulása idején viselt szerepüket, és meghatározó helyszíneivé válnak a társasági életnek. A turizmus helyi tervezői, szervezői a fejlesztéseknél ma már újra tudomásul veszik, hogy az ember a vízhez kívánkozik a kései órákban is. Ezért nyitva tartják a strandokat, hogy esti sétányként, korzóként működhessenek, és parti koktélbárokat építenek, strandszínházakat terveznek a víz közelébe – írja a ProfitLine.hu.
Kapcsolódó cikkeink