Százmilliós büntetés a Lidl-nek és a Penny-nek

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 10. 15. 12:34

A Lidl-nek 155 millió, a Penny Marketnek 109 millió forint bírságot kell fizetnie tisztességtelen forgalmazói magatartás miatt. Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára szerint más üzletláncok ellen is folynak vizsgálatok.

Az államtitkár csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: a Penny Market Kft.-nél két vélelmezett tisztességtelen forgalmazói magatartást vizsgáltak. Ezek közül csak az átvételt követő 30 napon túli beszállítói számlakifizetést minősítették tisztességtelen forgalmazói magatartásnak. Ezért 109 millió forint termékpálya-felügyeleti bírságot szabtak ki.

A Lidl Magyarországnál négy jogcímet vizsgáltak az ellenőrök: ezek közül három esetben állapítottak meg tisztességtelen forgalmazói magatartást. A cég egyrészt úgynevezett fix bónuszt követelt a beszállítóktól, továbbá az üzletszabályzatban nem meghatározott mértékű volt a minőségellenőrzéssel kapcsolatos maximális díjtétel, valamint a 30 napon túli fizetés is problémát okozott. Ezért összesen 155 millió forint termékpálya-felügyeleti bírságot róttak ki a betéti társaságra.

A fentebb említetteken kívül még hat kiskereskedelmi lánc ellen folynak vizsgálatok, azonban ezek esetében nem született még döntés. Az államtitkár szerint a bírságok ellenére mindenképpen pozitív, hogy a felügyelet eddig kevesebb élelmiszer-biztonsági problémával találkozott az idei évben, mint amennyit előzetesen vártak – írja a penzcentrum.hu.

Kapcsolódó cikkeink