Százezer forint alatt lehet a repce tonnánkénti ára

Szerző: Trademagazin Dátum: 2018. 05. 11. 11:05

Lassan mindenütt elvirágzik a repce, a terméskilátások pedig közepesnek ígérkeznek Magyarországon – olvasható az agrarszektor.hu-n. Az Európai Unió egészét tekintve idén több repce kerülhet a raktárakba, mint tavaly, miközben a dízelmotorokkal szembeni ellenérzések a bioüzemanyag potenciális piacát is szűkítik.

A repcemag legközelebbi lejáratra szóló jegyzése május elején 350 euró/tonnára (110 ezer Ft/t) emelkedett a párizsi árutőzsdén, de ez még mindig nyomottnak számít. Hazai piacra értelmezve nem éri el a 95 ezer forintos alapárat sem. A magyarországi fizikai piacon minimális volt a termény forgalma az AKI adatai szerint, az ótermést tonnánként 108 ezer forintért vásárolták fel a kereskedők a telephelyeken. A repce és a napraforgó ára kéz a kézben jár, az utóbbiból szintén jól ellátott a piac. Ha az ótermés most 91 ezer forintot ér, akkor ez nem túl jó előjel – de szerencsére szeptemberig még fordulhat a piac.

Bidló Gábor, a Prudens Ceres Kft. gabonapiaci szakértője arra figyelmeztet, hogy betakarítás idejére Párizsban 340 euróra is eshet a repce tonnánkénti ára, a gyérebb külpiaci érdeklődés miatt pedig kevesebb repce kerül majd ki az országból júliustól.

„Ez azért fontos, mert így rekordtermés híján is relatív túlkínálat alakulhat ki a hazai piacon”- mutatott rá a szakmeber már áprilisban a cég által szervezett terménypiaci továbbképzésen, amelyet kifejezetten a gazdáknak szerveztek. A kanadai repce (canola) jegyzésének emelkedése is megállt, és olyan technikai helyzetben van, ahonnan könnyen lefelé fordulhatnak az árak – teszi hozzá.

Ugyanakkor a többi olajosmag terméskilátásai sokkal rosszabbak. Például Argentínában a La Nina időjárási jelenség miatt csak rövid tenyészidejű szójababot tudtak elvetni a gazdák, ennek pedig hozamcsökkenés lesz a vége. A világ legnagyobb repcedaraexportőre akár 25-30 százalékkal is kevesebb exportárualappal rendelkezhet az idei évben – hívta fel a figyelmet a Prudens Ceres rendezvényén Molnár Zsuzsa, az Agrárgazdasági Kutató Intézet gabonapiaci elemzője. Az USDA előrejelzése szerint világszinten 4-5 százalékkal lehet kisebb a szójatermés a tavalyinál. A napraforgóból kevésbé romlik a kínálat, de Európa számára lényeges, hogy Ukrajnában idén 2 millió tonnával kevesebbet takaríthatnak be ebből az olajosmagból. Bidló Gábor a kőolaj drágulásában is lát olyan általános áremelő hatást, ami előbb-utóbb meg kell hogy jelenjen a terménypiacon is.

Az agrárszektor.hu kalkulációja szerint pillanatnyilag úgy fest, hogy 2,5 tonnás átlaghozam mellett a repce idén nullszaldós lehet, míg a búzával minden esélye megvan a gazdáknak a nyereséges szezonzárásra.
A betakarításkori 47 ezer forintos tonnánkénti árszint 6 tonnás termés mellett mintegy 60 ezer forintos pluszt hozhat a konyhára hektáronként. Az árpa pedig már 5 tonnás hozamok mellett is biztosíthatja ezt a nyereségszintet. Bidló Gábor az olasz piac szívóerejével indokolja a takarmányárpa kiváló értékesítési árát.

A legjobbnak azonban továbbra is a kukorica piaca ígérkezik, elsősorban a 2,6 millió tonnásra duzzadt hazai feldolgozókapacitás miatt. A magyar etanolipart nem fenyegeti egy esetleges szabadkereskedelmi megállapodás sem az USA-val – vélekedik Bidló Gábor -, mivel a bioüzemanyag ekkor is megállna a nyugat-európai gyárakban, nem jutna el idáig. Az agrárszektor.hu számítása szerint egy közepesen jó, 7 tonnás átlaghozammal ez lehet az idei év legsikeresebb kultúrája: átlagos ráfordításszint mellett csaknem 90 ezer forintot fialhat hektáronként. Az október azonban még nagyon messze van, és az idei szezon elkeserítően száraz időjárással indult. (agrarszektor.hu, Gönczi Krisztina)

Kapcsolódó cikkeink