Századvég: idén 3,6, jövőre 3,4 százalékkal bővülhet a gazdaság

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 03. 23. 11:35

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb előrejelzése szerint a magyar gazdaság 2017-ben 3,6, míg 2018-ban 3,4 százalékkal bővülhet, bizonyos feltételek teljesülése esetén pedig akár a 4 százalékot is meghaladhatja a növekedés.

kosar02

A kutatóintézet az MTI-hez szerdán eljuttatott prognózisában kifejtette: a növekedés motorja idén és jövőre is a fogyasztás, valamint a beruházás lehet. A fogyasztás bővülését a lakosság rendelkezésre álló jövedelmének növekedése okozza, ami a kedvező munkaerőpiaci folyamatokra (csökkenő munkanélküliség, növekvő bérszínvonal) vezethető vissza. A bérek várhatóan átlagosan 10 százalékkal emelkednek, amihez hozzájárul az egyre több ágazatban megjelenő munkaerőhiány, valamint a tavaly novemberi bérmegállapodás. Mindezek következtében a fogyasztás bővülése idén 5,1, míg jövőre 4 százalékos lehet.

A gazdaságkutató pozitív és negatív kockázatokat egyaránt azonosított: a növekedés a vártnál nagyobb, akár 4 százalékot is meghaladó lehet, például a fogyasztáshoz kapcsolódó belső kínálat felfutása és az importhatás csökkenése, a kormányzati beruházások kedvező alakulása miatt. Ezzel ellentétben például kedvezőtlen időjárás miatti rosszabb mezőgazdasági teljesítmény, vagy a vártnál magasabb olajárak eredményeként az előrejelzettnél szerényebb forgatókönyv is elképzelhető.

A jelentés szerint a beruházások tavalyi visszaesését követően idén és 2018-ban már bővülés várható, amit részben az új uniós költségvetési ciklushoz kapcsolódó források felhasználása, másrészt a társasági adó kulcsának csökkentése okoz.

A prognózis szerint az export volumene 2017-ben 5,2, jövőre pedig 5,8 százalékkal növekedhet, azonban ennél nagyobb mértékben, 5,7 és 6,3 százalékkal növekedhet az import.

A Századvég az előző előrejelzése óta beérkezett adatok alapján felfelé módosította az inflációra vonatkozó prognózisát: 2017-ben 2,5 százalékos, de a 2 százalékos szintet egész évben meghaladó, míg 2018-ban 2,9 százalékos inflációra számít. Az intézet várakozásai szerint a Magyar Nemzeti Bank 2017-ben nem változtat az alapkamat szintjén. Ezzel szemben 2018-tól a növekvő infláció és a külföldi jegybankok kamatemelései miatt már lehet, hogy szigorításra kényszerülhet a magyar jegybank is.

A Századvég becslése szerint idén az ESA módszertan szerint számolt GDP-arányos államháztartási hiány 2,3, jövőre pedig 2,4 százalék lehet. Mivel azonban a 2018-as költségvetés még nem ismert, az erre vonatkozó becslést is meglehetősen nagy bizonytalanság övezi. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink