Szárított húsok: extra kockázat
Az élelmiszerek piacán sokféle húskészítménnyel találkozhatunk pl. vörösárukkal, felvágottakkal, kenősárukkal, sonkákkal és szárítással érlelt húskészítményekkel (szárazárukkal) is. Utóbbihoz tartoznak a kolbászok és szalámik, amelyek a fenti termékcsoportok közül élelmiszer-biztonsági szempontból a legkockázatosabbak közé tartoznak. Gyártásuk során nem történik hőkezelés, amely hatékonyan csökkentené a mikrobaszámot. A szárazáruk biztonságosságához a jó gyártási gyakorlaton túl a szárítás és érlelés során lecsökkenő pH, az érlelést segítő „jó” mikrobák elszaporodása, valamint a vízaktivitás csökkenése járul hozzá.
A húskészítmények esetében a Salmonella-, Listeria-fajok, valamint a romlást okozó mikrobák elszaporodása okozhat gondot. Mivel az érlelt kolbászokat és szalámikat általában nyersen fogyasztjuk, fontos, hogy azok előállítása során ügyeljünk az élelmiszer-biztonsági követelmények betartására. Emiatt javasoljuk ezen termékek folyamatos mikrobiológiai és analitikai vizsgálatát, amelyben az SGS Hungária Kft. biztos társat jelent, hozzájárulva, hogy csak biztonságos élelmiszer kerülhessen az asztalra. (x)
Kapcsolódó cikkeink
Nagy István: Brüsszel nem kockáztathatja az élelmiszer-biztonságot
Brüsszel nem kockáztathatja az élelmiszer-biztonságot, az EU vezetésének vissza kell…
Tovább olvasom >Biztosított a minőség
A minőségbiztosítási elvárások egyre szigorúbbá válnak, aminek köszönhetően egyre biztonságosabb…
Tovább olvasom >Hullámzó eredmények, tornyosuló elvárások
Az ásványvíz-, gyümölcslé- és üdítőital-ágazat évente mintegy 300 milliárd forint…
Tovább olvasom >További cikkeink
Pikok Pure saját márkás család a természetesség jegyében
A Lidl számára kiemelten fontos a vásárlói igények maximális kiszolgálása, melyet…
Tovább olvasom >Megoldást nyújt egy magyar innováció a REPohár visszaváltási kihívásokra!
Nem túl régi a gyakorlat, hogy a fesztiválokon, szórakozóhelyeken, koncerteken…
Tovább olvasom >Növényi alapú hab a tortán: RAMA Crema!
Kapucsínó, flat white, latte macchiato – selymesen krémes tejhab nélkül egytől…
Tovább olvasom >