Száműzik a transzzsírsavakat az amerikai élelmiszerekből
Három év alatt teljesen száműzik az amerikai élelmiszerekből a transzzsírsavak fő forrását jelentő, részlegesen hidrogénezett növényi olajokat. A rendeletet hozó hatóság szerint ezzel évente több ezer halálos szívroham előzhető meg az országban.
Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerbiztonsági hivatal (Food and Drug Administration, FDA) rendeletében hangsúlyozza: a részlegesen hidrogénezett növényi olajok fogyasztásának biztonsága „nem általánosan elismert”, ezért az amerikaiak egészsége – különösen a szív kímélése – érdekében kivonják az élelmiszerforgalomból.
A transzzsírsavakra vonatkozó információt már 2006-tól kötelező volt feltüntetni az élelmiszerek címkéjén, de egészségügyi szakemberek szerint az amerikaiak még így is túl sokat fogyasztanak belőle – adta hírül a BBC News.
A címkézés kezdete óta az FDA becslései szerint az Egyesült Államokban 78 százalékkal csökkent transzzsírsavak fogyasztása, mely az 1970-es évektől emelkedett meg, amikor a margarin népszerű lett. A népszerű ételek közül nagyobb mennyiségű transzzsírsavat tartalmazhat többek között a sült burgonya és a sült hús, valamint a sütemények cukorbevonata.
Az olajok hidrogénezése megnöveli a termékek eltarthatóságát és ízstabilitását, továbbá megemeli a zsírok olvadáspontját is, így lehet előállítani szobahőmérsékleten félig szilárd állagú olajszármazékokat.
Transzzsírok ugyanakkor természetes úton is keletkezhetnek: egyes kérődzők (például tehén, kecske) teje és testzsírja is tartalmazza.
Magyarországon – Ausztria és Dánia után – az Európai Unióban harmadikként 2014. február 18-tól korlátozták a végső fogyasztónak szánt élelmiszerek transzzsírsavtartalmát. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) rendelete szerint a transzzsírsavak megengedett legnagyobb mennyisége az élelmiszer összes zsírtartalmának 2 százaléka, de kisebb – 20 százalék, illetve 3 százalék alatti – zsírtartalmú termékeknél ez az érték 4 százalék, illetve 10 százalék is lehet. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Életbe lépett az árrésstop mintegy ezer alapvető élelmiszernél
Hétfőn lépett életbe az árrésstop, amely harminc termékkategóriában mintegy ezer…
Tovább olvasom >Hogyan alakul a világgazdaság idén?
Az Egyesült Államok növekedése stabil, Európa és Kína újabb kihívásokkal…
Tovább olvasom >Egyre nagyobb a kereslet a mentes termékek iránt – változnak a vásárlói szokások
Folyamatosan nő a speciális étrendet követők száma, de a tudatos…
Tovább olvasom >További cikkeink
Az árrés nagyon nem a profit, de akadnak rá nemzetközi példák is
A március 17-től élő árrésstop bevezetése nem volt teljesen váratlan,…
Tovább olvasom >Árrésstop Magyarországon: Kik az érintettek, és valóban indokolt a kormányzati beavatkozás?
A magyar kormány március 17-től – egyelőre május 31-ig –…
Tovább olvasom >Kilőtt Kína kiskereskedelmi forgalma az év első két hónapjában
Kína ipari termelése a decemberinél kisebb, de a várakozásokat meghaladó…
Tovább olvasom >