Számos boltot sújt munkaerőhiány a nyári főszezonban

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 07. 01. 12:34

Idén nyáron is nagy szükség van munkaerőre az áruházakban, nemcsak a strandok és tavak környéki települések üzleteiben, de Budapesten is. Számos nagy lánc, mint a Lidl vagy az Aldi, várja a jelentkezőket, akik akár részmunkaidőben is dolgozhatnak. A pozíciók betöltéséhez előnyt jelent a legalább középfokú végzettség vagy élelmiszer-kereskedelmi tapasztalat, de ezek hiánya sem kizáró ok, hiszen a megfelelő jelölteket betanítják a feladatokra.

Kiemelkedő bérek is akadnak a nyárra

A fizetések szép összeget ígérnek, bár jelentős különbségek vannak attól függően, hogy melyik településen és üzletben dolgozik az ember. Budapesten, a 13. kerületben akár bruttó 430 ezer forintot is lehet keresni 35 órás munkahét mellett, és egyes hirdetések ennél is magasabb fizetést kínálnak – írja a Pénzcentrum friss cikkében.

Az utcákat járva újra fellelhetőek plakátok és hirdetőtáblák, amelyek eladó és pénztáros pozíciókra keresnek embereket különböző üzletekben. Például az Aldi a 13. kerületben keres részmunkaidős bolti eladókat. A munkakörbe tartozik a vásárlók udvarias, pontos és segítőkész kiszolgálása, árukészlet feltöltése, áru rendezése, üzlet takarítása, és pékáru sütése. Továbbá a pénztármunka, áru forgatása és minőségellenőrzése, valamint a leltár lebonyolítása is a feladatok közé tartozik. Az elvárások közé tartozik a középfokú végzettség és élelmiszer-kereskedelmi tapasztalat előnye, valamint a rugalmas munkaidő-beosztás, hétvégi műszak vállalása, és a nagy fokú fizikai és szellemi terhelhetőség is előnyt jelent.

A béreken kívül mindenhol ugyanazok a juttatások járnak, mint például az évenkénti béremelés, nagy értékű egészségprogram, plusz egy nap szabadság szűrővizsgálatokra való részvétel céljából, valamint a közösségi közlekedéssel történő munkába járás költségének 100%-os térítése és az autóval történő munkába járás költségtérítésének 40 Ft/km arányú fedezése.

Bár az átlagos bruttó fizetés bolti eladósként bruttó 504 154 forint, ami nettó 335 ezer forint körül mozog, jelentős különbségek vannak ugyanazon boltláncon belül is attól függően, hogy hol található az üzlet. Például a Lidl kínálja a legmagasabb béreket, de nagyon változó árakat kínál üzletenként. Így ha valaki nem szeretne sokat utazni a munkahelyére, érdemes lehet másik áruházat választania, ha az közelebb van és hasonló fizetést kínál.

A KSH által 2024 áprilisában kalkulált adatok szerint a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 645 300 forint volt, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset pedig 444 000 forint. Ez alapján a bolti eladók fizetése valamivel a nettó átlagfizetés alatt helyezkedik el, de például a Lidl vagy az Aldi által meghirdetett pályázatok már erősen közelítik az országos átlagos kereseteket.

 

Címkék: , , , ,

Kapcsolódó cikkeink