Szaloncukor-teszt: 19-ből csak 5 készül csokoládéból

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 12. 11. 00:01

A Kosár magazin karácsonyi szaloncukor tesztjén 19 terméket vizsgált, négy kategóriában. A négy kiváló karácsonyi édesség mellett jó néhány közepeset és két éppen csak megfelelőt is találtak a bírálók.

A vásárlói toplista élén évek óta a rendíthetetlen zselés, kókuszos, karamellás és marcipános négyes áll. A Kosár magazin által próba elé állított 19 zacskós vagy dobozos, átlagosan 400 grammos karácsonyi csemege közül akadt olyan, melynek kilója 750 forintba került, a prémium termékekért viszont akár 3000, sőt, több mint 5000 forintot is elkérnek kilónként.
A szaloncukrokat a következő csoportokra osztották: zselés (kakaós étbevonóval), kakaós étbevonóval mártott különböző töltelékű, csokoládéval mártott és diabetikus. A górcső alá vont szaloncukrok csoportosításának egyik szempontja tehát a bevonó és a csokoládé kapcsolata volt, a 19 minta közül azonban mindössze 5 tartalmazott igazi csokoládét.
Az ízvariációk tekintetében pedig nem ismertek határokat a Kosár magazin tesztelői. Kóstoltak citromos, narancsos és málnás zselés, kókuszos, marcipános, kakaókrémes, trüffelkrémes, rumízű diókrémes, alkoholos meggyes, brandy-narancs ízű, vajkaramellás, narancsos gyömbéres, mákos, csokoládés, málna és vanília ízű fondanos mennyországokat, na és persze egy-két poklot is.
Szavatosság kérdésében néhány esetben talán jobban járunk, ha saját ítélőképességünkre hagyatkozunk. A csomagolások háromnegyedén ugyanis a gyártó egyéves lejárati időt garantál, ennek helytállósága azonban kérdéses – írja a Kosár Magazin nyomán a Világgazdaság Online.


Kapcsolódó cikkeink