Szakmai javaslatok az NTAK működéséhez
A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) fontosnak tartja, hogy a vendéglátó-vállalkozásokat érintő aktuális problémákra felhívja a döntéshozók figyelmét.
Minthogy a vendéglátóhelyek kötelező adatszolgáltatásával kapcsolatban a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) honlapjáról megismert információk kapcsán folyamatosan vetődtek fel újabb kérdések, az ipartestület csatlakozott az érintett szakmai szervezetek közös kezdeményezéséhez, amely szerint levélben kért egyeztetés keretében szerették volna megvitatni a kérdést a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) illetékeseivel.
Időközben az MTÜ a megfelelő felkészülés érdekében az adatszolgáltatás kezdő időpontjának (2022. július 1.) módosítását kezdeményezte időponthatárok megnevezése nélkül, így a konkrét javaslatokat tartalmazó levél elküldése egyelőre felfüggesztésre került.
Elképzelhető, hogy az NTAK koncepciójában kiigazításokra, pontosításokra kerül majd sor, így előfordulhat, hogy az ipartestületben megfogalmazódott kérdések és problémák az adatok rögzítésével és továbbításával összefüggésben, valamint a rendszerrel kapcsolatban megfontolásra javasolt további szempontok ugyancsak változnak, ezért ezekkel később foglalkozunk.
Ugyanakkor a szakmai tapasztalatokra és a jól működő külföldi példákra építve az MVI egy új, életszerű módját javasolja a termékskála kategorizálásának, amelynek részei a következők:
– étel
– ital
– elvitelből/kiszállításból eredő ételbevétel
– elvitelből/kiszállításból eredő italbevétel
– büfétermékek
– felszolgálási díj
– rendezvényétkeztetés
– terembérlet
– egyéb rendezvénybevétel (technika, eszközbérbeadás, programszervezés)
– egyéb vendéglátó üzemeltetéshez kapcsolódó bevételek (shoptermékek, futárköltségek)
– kiszolgált vendégek megközelítő száma
Az ipartestület állásfoglalása szerint az adatszolgáltatás célja csak a vendéglátáshoz, illetve a turizmushoz kapcsolódó bevételek nyilvántartása lehet.//
Kapcsolódó cikkeink
MTÜ: tovább erősítik a hazai vendéglátás versenyképességét a kormány javaslatai
Tovább erősítik a hazai vendéglátás versenyképességét a kormány javaslatai a…
Tovább olvasom >MTÜ: Tovább erősítik a hazai vendéglátás versenyképességét a kormány javaslatai
A felszolgálási díj maximum mértékét meghatározó, valamint a borravaló adómentességét…
Tovább olvasom >MTÜ-vezérigazgató: sikeres volt a turizmus legmagasabb szintű európai rendezvénye
Budapest közös platformra hozta az európai turizmus kormányzati és piaci…
Tovább olvasom >További cikkeink
Új zseb nyílik a SZÉP-kártyán Aktív magyarok névvel
Mindenki a saját egészségének a kovácsa, az Aktív Magyarország program…
Tovább olvasom >MTÜ: tovább erősítik a hazai vendéglátás versenyképességét a kormány javaslatai
Tovább erősítik a hazai vendéglátás versenyképességét a kormány javaslatai a…
Tovább olvasom >A 2024-es év bejglijei: Karl Cukrászda és Még1kiflit Pékség a dobogón
A Magyar Cukrász Ipartestület idén is meghirdette az Év bejglije…
Tovább olvasom >