Syngenta: segítünk a termelőknek, együtt küzdünk a klímaváltozás hatásaival

Szerző: Tisza Andrea Dátum: 2020. 09. 01. 10:10

Együtt egy zöldebb és jövedelmezőbb mezőgazdaságért

A mezőgazdasági nagyvállalatok közül a világon elsőként a Syngenta tett közzé fenntarthatósági tervet 2015-ben, Good Growth Plan néven. A név önmagában is kötelez: hogyan lehet „jól” termelni, tehát üzletileg növekedni, azaz nagyobb termésátlagokat elérni magas minőségű vetőmagokkal és növényvédő szerekkel, mindeközben pedig csökkenteni a növénytermesztés környezeti hatásait és figyelemmel lenni a társadalmi tényezőkre is – azaz fenntarthatóan fejlődni.

SyngentyAz első öt év vállalásait teljesítettük. Sikerült például világszerte 14,1 millió leromlott minőségű talajt újra termőre fordítani, 8,2 millió hektár termőföld biodiverzitását növelni, több mint 42 millió mezőgazdasági dolgozónak munkabiztonsági képzést nyújtani, 26,5 millió kistermelőt támogatni és az ellátási láncban is biztosítani a méltányos munkakörülményeket. Mondhatjuk tehát, hogy jól indultunk el az úton, és ami fontosabb, hogy sokat tanultunk, fejlődtünk a termelőkkel együtt. Közben nagyot változott a világ. Ma jobban tudjuk mérni a mezőgazdaság környezeti és társadalmi hatásait, és még sürgetőbbé vált a konkrét és azonnali cselekvés, például a klímaváltozás hatásainak kivédése érdekében. Új fenntarthatósági tervünket ebben a tudatban alakítottuk ki, és örömmel mutatjuk be.

A mezőgazdaság 12%-kal járul hozzá a világ teljes üvegházhatású gázkibocsátásához, és tudjuk, hogy a felelős földhasználat több szén-dioxidot képes elnyelni, a fenntarthatóbb mezőgazdasági gyakorlatok csökkentik a karbonintenzitást, és együttműködve a termelőkkel, új technológiák és üzleti modellek révén lényeges javulást tudunk elérni a közös cél, a fenntartható mezőgazdaság érdekében.

Új fenntarthatósági tervünkkel négy területre összpontosítunk tehát:

felgyorsítjuk az innovációt a termelők és természet érdekében,

karbonsemleges mezőgazdaságra törekszünk,

hozzájárulunk az emberek egészségének és biztonságának megőrzéséhez,

a legnagyobb hatás elérésének érdekében partnerségeket hozunk létre.

Ennek érdekében célkitűzéseink 2025-ig a következők:

Syngenta: segítünk a termelőknek, együtt küzdünk a klímaváltozás hatásaival

A karbonintenzitásra vonatkozó céljainkat a Science Based Targets initiative érvényesítette, tagjai vagyunk a Cool Farm Alliance és Filed-to-Market egyesüléseknek, amelyekkel együtt dolgozunk a növénytermesztés ÜHG-kibocsátásának mérésén, és munkánk eredményéről évente teszünk közzé független szervezet által tanúsított jelentést.

Természetesen Magyarországon is elindulunk az új úton, és és az eddigi tapasztalatainkra építve dolgozunk azon, hogy partnerségek, befektetések és innováció, valamint új technológiai és digitális megoldások révén a továbbiakban is tevőlegesen hozzájáruljunk a fenntartható mezőgazdaság megvalósításához.

További információ: https://www.syngenta.hu/
Pogány Éda, üzleti fenntarthatósági vezető, Syngenta Kelet- és Délkelet-Európa, eda.pogany@syngenta.com (x)

 

Kapcsolódó cikkeink