SweeTEN 4.0

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2024. 10. 30. 09:10

Újabb mérföldkő az ipartestület tehetséggondozó tevékenységében: a Nemzeti Tehetség Program 2023-as kiírásában történt sikeres pályázatnak köszönhetően 10 pályakezdő fiatal kapott lehetőséget, hogy a speciális képzésben vegyen részt.

A cikk a Trade magazin 2024/10. lapszámában olvasható.

Az ipartestület már negyedik alkalommal szervezett tehetséggondozó programja, a sweeTEN 4.0 januárban indult. A képzés a következő tematika alapján zajlott:

• a magyar tradicionális cukrászat bemutatása, hungarikumok a cukrászatban (elmélet, gyakorlat),

• az innováció megjelenése a modern/egészséges táplálkozási szokások tükrében (elmélet, gyakorlat),

• gazdasági, vállalkozási ismeretek,

• pszichológiai tréning (önkép kialakítása, retorikai ismeretek, érvelési technikák fejlesztése),

• részvétel szakmai eseményeken.

Január 18.

Tradicionális magyar cukrászat. A munkát az a Kovács Sándor irányította, aki több mint 40 évig a Gerbeaud főcukrásza, vezetője volt. Egy workshop keretében a résztvevők prezentációs előadás keretében bemutatták a munkahelyük süteményeit – a modern technológiával készített, ám régiós ízvilágot tükröző tortáktól a trendi süteményekig.

A bemutató végén a Magyar Értéktár elemeivel ismerkedhettek meg.

Február.15.

Gogolák Csaba mestercukrász irányításával a francia cukrászat két különleges darabját, a St. Honoré és a croquembouche készítését sajátíthatták el a fiatalok. A nap folyamán megismerhették a 10 évet külföldön töltött mester életútját. Délután gazdálkodási 1×1 ismeretek volt a fő téma, Czömpöly Eleonóra előadásában.

Február 29.

Műhelylátogatás a tápiószecsői Hisztéria cukrászdában. A tulajdonosok, Ipacs Balázs és felesége Rózsika által vezetett üzemlátogatáson a műhelyben használt modern, egyedi gépek működését és a termelésben betöltött hatékony szerepét ismerhették meg a fiatalok.

Március 5–7.

A SIRHA Budapest kiállításon számtalan szakmai érdekesség, újdonság megtekintésére, kipróbálására, kóstolására volt lehetőség, az ipartestület szabad jegyet biztosított a program résztvevőinek. (A részletekről májusi számunkban részletesen beszámoltunk.)

Március 21.

Rimóczi László mestercukrász, a Grillázsszövetség vezetőjének bemutatója. Míves formák, a termék köré fűződő történetek és legendák, illetve a mai ünnepi szerepét betöltő tájékoztató keretében a gyakorlatban tapasztalhatták a grillázs „veszélyes” készítési fortélyait.

Fülöp Kata önismereti tréningjének címe lehetett volna akár az „Utazás a koponyám körül”: a személyiség alakulásáról és az elfogadási praktikákról, asszertivitásról kaptak kis tudástárat a hallgatók. Lazításként délután az Olajos Tamás által készített bonbonokat és a Csuta cukrászat újdonságát a Rátonyi-szeletet ízlelgették.

A 2024-es „osztály”

Április 23.

Az Egerben található Marján cukrászda volt a következő műhelylátogatás helyszíne. Marján Sándor, sokadik generációs cukrászmester mutatta a be vállalkozását, családtörténetet. Záróakkordként a csapat még megismerkedhetett a búrkifli elkészítésével is.

Május 2.

Az egész napos gyakorlattal egybekötött prezentáció alatt Fehér Judit a csokoládéval kapcsolatos alapismeretek birodalmába vezette be a fiatalokat, akik a nap folyamán tortadekorációkat és díszmunkákat készítettek.

Május 16.

Kemény Andrásné gyakorlattal egybekötött előadásán a francia minidesszertek készítésével találkozhattak a hallgatók. Összetett alap­anyagú készítmények, összetett és alapos ismeretek szakavatott vezetői irányítással: erről szólt a tanfolyam.

Június 18.

„Kell egy csapat” – ez volt az utolsó nap pszichológiai tréningjének mottója délelőtt. A közösséghez tartozás értékét és erejét, a csapatban betölthető szerepeket és egyénre szabott lehetőségeket ismerhette meg a tanulók csapata.

Vaslóczki Orsolya, a Sugar! Shop vezető cukrásza segítségével délután a tematikus kollekciókra épülő szortiment kialakításának jelentőségének megismerése mellett a „New York kollekció” egy sikeres süteményének, a „hamburger” sütemény készítését sajátították el. //

Kapcsolódó cikkeink