Magazin: A svéd konyha is tartogat izgalmas kincseket
Annak ellenére, hogy az európai gasztronómia világában kevésbé ismert a skandináv konyha, néhány jellemző fogásával nap mint nap találkozhatunk egy svéd lakberendezési áruház, az IKEA éttermi kínálatának köszönhetően.
A svédekre általánosságban elmondható, hogy húst hússal esznek, zöldségből készült étel ritkán kerül az asztalukra, amit többek között az ország éghajlati adottságaival is összefüggésbe lehet hozni. Gasztronómiájukat a természetközeliség jellemzi, kedvelik a halakat, vadakat, gyökérzöldségeket, valamint a gombafélék és a bogyós gyümölcsök is gyakori alkotóelemei az egyes ételeknek.
Jelentős hangsúlyt fektetnek a tartósításra, számos füstölt, pácolt, sózott fogás kerül a svéd családok asztalára. A húsok és a különféle növények tartósítása mellett olyan kenyértípust is kifejlesztettek, amely sütést követően akár egy évig is alkalmas fogyasztásra.
A rozskenyér a skandináv nép reggeli étkezéseinek elengedhetetlen részét képezi, hozzá általában sajtot, kaviárt, felvágottat, esetleg tojást esznek. A nap kezdetén szívesen fogyasztanak még knäckebrödöt, azaz ropogós lapkenyeret vagy havregynsgrötöt, vagyis zabkását, amelyet tejjel és lekvárral társítanak.
A svéd emberek általában napi háromszor étkeznek, nap közben pedig előszeretettel isznak meg egy-egy kávét péksütemény vagy édesség kíséretében.
Az ebédet, de még a vacsorát is a bőséges húsételek adják, vadhúsként rénszarvas és jávorszarvas kerül a tányérra, mellette sertést, marhát, szárnyasokat, valamint halat különösen nagy mennyiségben fogyasztanak. A legnépszerűbb halfajta a hering, amelynek tálalására számos variációs lehetőséget dolgoztak ki, és nemcsak főételnek, de főfogást kísérő salátának is alkalmazzák, mint például a surströmming, amely erjesztett balti-tengeri hering nyers hagymával, sajttal és burgonyával, illetve a matjes, amely szantálfával ízesített heringsaláta tejfölös főtt burgonyával. A köret legtöbbször a burgonya különféle elkészítési módozataiból áll össze. A nemzet bogyósgyümölcs-rajongásának eredményeként lekvárok mellett szószokat is jelentős mennyiségben készítenek, amelyeket szinte minden ételhez felszolgálnak.
A Magyarországon is elhíresült svéd finomság, a köttbullar, azaz a húsgolyó többféle változatban ismert. Alapanyaga lehet sertéshús, borjú vagy marha, de egyedisége főként a fűszerezésben rejlik, a szerecsendió adja meg hamisítatlan, karakteres ízét. Hagyományosan héjában főtt, vajjal meglocsolt krumplival és nyers reszelt répával vagy ecetes uborkával körítik.
Bár desszertek tekintetében nem jár az élen Svédország, rendelkezik néhány olyan különleges édességgel, amelyet mindenképpen érdemes megkóstolni. Ilyen a kladdkaka, az amerikai brownie-hoz hasonló, piskótaszerű kakaós süteménycsoda, amelyet gyümölccsel és tejszínnel fogyasztanak, de igazi kulináris élményhez juttathat a kanelbullar, azaz a fahéjas csiga is, amely általánosan hangzó neve ellenére különleges ízhatást nyújt. Szintén közkedvelt desszert az ostkaka, amely egy – általában mandulával ízesített – túrós sütemény. Palacsintával és fánkkal is szívesen zárják az étkezéseket, amelyekhez főként áfonyalekvárt kínálnak.
A svéd konyháról szót ejtve elmaradhatatlan a smörgåsbord, azaz a svédasztal megemlítése. A hagyomány szerint a többféle hideg és meleg fogásokat kínáló büféasztalra egykor a vendégek egy-egy ünnep alkalmával maguk vitték az ételeket, és kínálták fel mindenki számára egy hosszú asztalon.
A svédek különösen tisztelik és a gasztronómiában is hangsúlyosan kezelik az ünnepeket, amelyek közül a karácsony kiemelt fontossággal bír számukra. Ez az időszak dúskál izgalmas, illatos fogásokban, amelyeknek egyik fő, a svédek körében különösen népszerű fűszere a kardamom.
A skandinávok alkoholt főként hétvégenként isznak, akkor viszont nem csekély mennyiségben. Természetesen fogyasztják az általánosan ismert nedűket is, a heringből készült fogásokat viszont szívesen öblítik le aquavittel, „az élet vizével”, amely egy burgonyából és gabonafélékből párolt, gyógyfüvekkel ízesített jéghideg pálinka.
A svéd állam egészségügyi okokra hivatkozva több évtizede monopolizálta az alkohol árusítását, aminek következményeként nagyon magas áron lehet szeszes italhoz jutni a nemzeti italboltokban. Azokon kívül csak a kocsmák árusítanak 3,5 százalék alkoholtartalom feletti italokat, szintén nagyon drága pénzért. //
Kapcsolódó cikkeink
Fosszilismentessé vált az Absolut Vodka lepárlóüzeme
Az eredetileg kitűzött céldátumnál korábban kezdett az Absolut Vodka lepárlóüzeme…
Tovább olvasom >Fenntarthatósági címkét vezet be az Amazon Belgiumban és Svédországban
Az Amazon Belgiumra és Svédországra is kiterjeszti „Climate Pledge Friendly”…
Tovább olvasom >Klasszikus zenei aláfestéssel termesztett zöldséget és gyümölcsöt kínál a Lidl Svédországban
A Lidl egy a Stockholmi Királyi Filharmonikus Zenekarral való szokatlan…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >