Sütőtök: finom, egészséges – és a kozmetikai ipar is használja
Évről évre több sütőtököt fogyasztanak hazánkban. A sütőtök kimondottan egészséges, és csak minimális az import belőle – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő programja, az Európai Friss Csapat körképéből.
Hazánkban a sütőtökfogyasztás mennyisége évről évre növekszik, és az őszi-téli hónapokra koncentrálódik. A kínálatban két tökfajjal találkozhatunk, az óriás tökökkel és a pézsma, vagy másik nevükön a sonkatökökkel. A területalapú támogatási adatok szerint körülbelül 1464 hektáron termesztenek sütőtököt, a legnagyobb területen Csongrád-Csanád megyében (264 hektár), Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében (261 hektár), Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében (200-200 hektár körül) a termőterület. A termőterület csökkent az előző évi 1770 hektárhoz képest. A hazai termelés éves szinten 35-40 ezer tonna között mozog; az import elenyésző, ezer tonna alatt volt az elmúlt években.
A sütőtök fogyasztása egészségünk megőrzése szempontjából is fontos
Tartalmaz kalciumot, cinket, mangánt, rezet, vasat és foszfort is. Ezeken felül C-vitamin, karotin, biotin, niacin és pantoténsav is található benne, akárcsak A-, illetve B1-, B2- és B6-vitamin – hívja fel a figyelmet az Európai Friss Csapat program. Érdemes a magokat is felhasználni, hiszen gazdagok többszörösen telítetlen zsírokban, vasat és E-vitamint tartalmaznak. A sütőtök gazdag alfa-karotinban és béta-karotinban, amelyeket a szervezet A-vitaminná (retinollá) alakít át. Ez az oka annak is, hogy a téli tökök (sütőtökök) hússzíne a sárgától a narancssárgáig terjed. Minél mélyebb a narancssárga árnyalat, annál magasabb a béta-karotin tartalma. Érdekesség, hogy a növényt gazdag karotinoid-tartalma, antioxidáns hatása miatt a kozmetikaipar is széles körben alkalmazza, akár tartósítószerként, érzékszervi javítóként (szag- és színezőanyagok) is, amelyek védelmet nyújtanak a bőrnek az oxidatív károsodások és az öregedés hatásai ellen, valamint javítják a kozmetikumok stabilitását és eltarthatóságát. A sütőtök nem összekeverendő a lámpásokhoz használt tökökkel, az úgynevezett ’Halloween’ tökökkel, amelyeknek itthon a dísztípusa terjedt el, ami alapvetően díszítési célra szánt, és nem étkezésire – figyelmeztet az Európai Friss Csapat, a NAK edukációs kampánya.
Kapcsolódó cikkeink
Magyar sertéshúsból készült ételek kerüljenek az ünnepi asztalra!
Nem csak a halas ételek kerülnek középpontba az ünnepi időszakban,…
Tovább olvasom >„Az vagy, amit eszel” – Új program kutatja a gyermekes családok táplálkozási szokásait
A megfelelő táplálkozás alapvető szerepet játszik a gyerekek testi és…
Tovább olvasom >Ízletes desszertek mellett számos gyógyszerünk alapanyaga a mák
Nem csak desszertjeink hagyományos alapanyagaként kiváló a mák. A gazdag…
Tovább olvasom >További cikkeink
Adni Öröm! – nehéz sorsú embereknek gyűjtenek tartós élelmiszereket a SPAR-üzletekben
Elindult mától a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a SPAR Magyarország…
Tovább olvasom >A technológiai fejlődés és az üzleti utazások
Az International Workplace Group (IWG) – a hibrid munkamegoldások piacának…
Tovább olvasom >K&H: ajándékot, de mit és melyik boltból?
A karácsonyi ajándékozás során a fiatalok körében a ruhák vannak…
Tovább olvasom >