Sütőtök: finom, egészséges – és a kozmetikai ipar is használja
Évről évre több sütőtököt fogyasztanak hazánkban. A sütőtök kimondottan egészséges, és csak minimális az import belőle – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő programja, az Európai Friss Csapat körképéből.

(Fotó: Pixabay)
Hazánkban a sütőtökfogyasztás mennyisége évről évre növekszik, és az őszi-téli hónapokra koncentrálódik. A kínálatban két tökfajjal találkozhatunk, az óriás tökökkel és a pézsma, vagy másik nevükön a sonkatökökkel. A területalapú támogatási adatok szerint körülbelül 1464 hektáron termesztenek sütőtököt, a legnagyobb területen Csongrád-Csanád megyében (264 hektár), Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében (261 hektár), Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében (200-200 hektár körül) a termőterület. A termőterület csökkent az előző évi 1770 hektárhoz képest. A hazai termelés éves szinten 35-40 ezer tonna között mozog; az import elenyésző, ezer tonna alatt volt az elmúlt években.
A sütőtök fogyasztása egészségünk megőrzése szempontjából is fontos
Tartalmaz kalciumot, cinket, mangánt, rezet, vasat és foszfort is. Ezeken felül C-vitamin, karotin, biotin, niacin és pantoténsav is található benne, akárcsak A-, illetve B1-, B2- és B6-vitamin – hívja fel a figyelmet az Európai Friss Csapat program. Érdemes a magokat is felhasználni, hiszen gazdagok többszörösen telítetlen zsírokban, vasat és E-vitamint tartalmaznak. A sütőtök gazdag alfa-karotinban és béta-karotinban, amelyeket a szervezet A-vitaminná (retinollá) alakít át. Ez az oka annak is, hogy a téli tökök (sütőtökök) hússzíne a sárgától a narancssárgáig terjed. Minél mélyebb a narancssárga árnyalat, annál magasabb a béta-karotin tartalma. Érdekesség, hogy a növényt gazdag karotinoid-tartalma, antioxidáns hatása miatt a kozmetikaipar is széles körben alkalmazza, akár tartósítószerként, érzékszervi javítóként (szag- és színezőanyagok) is, amelyek védelmet nyújtanak a bőrnek az oxidatív károsodások és az öregedés hatásai ellen, valamint javítják a kozmetikumok stabilitását és eltarthatóságát. A sütőtök nem összekeverendő a lámpásokhoz használt tökökkel, az úgynevezett ’Halloween’ tökökkel, amelyeknek itthon a dísztípusa terjedt el, ami alapvetően díszítési célra szánt, és nem étkezésire – figyelmeztet az Európai Friss Csapat, a NAK edukációs kampánya.
Kapcsolódó cikkeink
Széles körű párbeszéd indult az állati eredetű melléktermékek begyűjtéséről és feldolgozásáról
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kezdeményezésére, az Agrárminisztérium és a…
Tovább olvasom >A divatos superfoodok helyett válasszunk hazait! – tanácsolja a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége
A szuperhősök korszakát éljük a mozivásznon és a táplálkozásunkhoz is…
Tovább olvasom >Kamarai kisokos segíti a gazdaságátadásban érintett termelőket
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara útmutatót készített a tagság számára a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Kamatkedvezmény a zöldhitelre
Még kedvezőbb lesz a népszerű lakáscélú zöldhitel a K&H-nál. A legnépszerűbb…
Tovább olvasom >Friss felmérés: A visszautasítástól való félelem bénítja a vállalkozásokat
Egy friss felmérés szerint a vállalkozások 33 százaléka a visszautasítástól…
Tovább olvasom >Jelentősen nőtt az Alibaba negyedéves nyeresége
Az Alibaba Group Holding kínai e-kereskedelmi óriás adózott eredménye jelentősen…
Tovább olvasom >