Stressz, mozgáshiány – és gyomorpanaszok

Szerző: Trademagazin Dátum: 2019. 01. 06. 10:19

Talán nem is gondolnánk rá, de egy megbeszélés, egy kínos otthoni szóváltás után jelentkező kellemetlen testi tünetek esetleg nem a sebtében elfogyasztott gyorsételnek, hanem a bennünk felgyülemlett feszültségnek köszönhetők – írja a mipszi.hu.

Mindannyian – talán tapasztalatból is – tudjuk, hogy puffadásos panaszaink már egy kiadós sétától, egy kis testmozgástól is enyhülnek. Nem csoda, hiszen munkahelyünkön szinte egész nap ülünk a számítógép előtt, gúzsba kötve gyomrunkat, beleinket. Ha ehhez még az is társul, hogy hazatérve ugyanezt tesszük, legfeljebb nem a számítógép, hanem a televízió képernyőjét figyeljük – ne adj’ isten nasikkal és újabb üdítőkkel körbebástyázva – máris utat nyitunk a puffadásos panaszoknak, a hasfájásnak, a görcsöknek. A megfelelő táplálkozási szokások (rendszeres, nyugodt étkezés, minőségi ételek, elegendő folyadék fogyasztása) mellett elengedhetetlen a testmozgásrendszeresítése is. A fizikai aktivitás hiánya, az ülőmunka, a mozgásszegény életmód ugyanis hozzájárul az anyagcsere-folyamatok lassulásához,rossz emésztéshez vezethet, ami az ételek fokozott mértékű erjedését és gáztermelést okoz a gyomor- és bélrendszerben. Ezzel szemben a testmozgás segíti a szervezetben maradt gáz távozását, csökkenti a puffadást.

Nem könnyítik meg egészséges emésztésünket a bennünket érő stresszhatások sem. Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy ilyen panaszokat csak étel, esetleg ital okozhat. Talán nem is gondolnánk rá, hogy egy értekezlet – vagy egy kínos otthoni szóváltás – után jelentkező kellemetlen tünetek esetleg nem a sebtében elfogyasztott gyorsételnek, hanem a bennünk felgyülemlett feszültségnek köszönhetők. A feszültséggel teli mindennapok pedig könnyen okozhatnak nem várt mellékhatásokat. Emésztőrendszerünk érzékenyen reagál a testünkben zajló folyamatokra, érzékeny jelzője lehet pszichés állapotunknak, a bennünket érő stressznek, az elfojtott feszültségnek. Ennek következményei között pedig gyakran szerepel a hasfájás, a görcsök és a visszatérő puffadás is – a hasonló panaszok a gyermekek és kamaszok feszültségének, szorongásának is gyakori tünetei.

A stresszforrásokat tekintve nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy maga a puffadás is stresszt okozhat: a fokozott gázképződéssel járó tünetek, valamint a bélgázok szándékos visszatartása miatt egyre feszültebbek leszünk, ami tovább fokozza a zavaró panaszok gyakoriságát, így egy ördögi kör foglyaivá válhatunk

Kapcsolódó cikkeink