Statisztikai jelentés a hazai vendéglátás helyzetéről – Összefoglaló!

Szerző: Ipacs Tamás Dátum: 2021. 07. 09. 14:25

Az elmúlt héten megismertettük az olvasót a Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) 2020. évi statisztikai helyzetjelentésével a hazai vendéglátás jelenlegi állapotáról. Ezúttal néhány gondolatban összefoglaljuk a Zerényi Károly, az ipartestület képviselő-testületi tagja által készített szakmai anyag legfontosabb megállapításait.

2020-ban a vendéglátóhelyek összesített bruttó forgalma 1062 milliárd forintot tett ki

 

A vendéglátás ágazat a turizmus szektorhoz is kapcsolódva a közvetlen és közvetett (multiplikátor) hatást figyelembe véve jelentős mértékben járul hozzá az ország GDP-jéhez, és a foglalkoztatást tekintve mintegy 140 ezer embernek ad munkát, ezért a nemzetgazdaság ágazatai közül kitüntetett figyelmet érdemel.

A turisztikai ágazatok közül a legtöbben a vendéglátásban dolgoznak, a turisztikai foglalkoztatottak több mint 1/3-a. 2020-ban a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén 177 ezer főt foglalkoztattak, akiknek közel 3/4-ét a vendéglátás ágazatban dolgozók adták. A koronavírus-járvány miatt a foglalkoztatottak száma az I (szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás) nemzetgazdasági ágban 8,5%-kal csökkent 2020-ban az előző évhez képest. Ezzel párhuzamosan jelentősen megugrott az újonnan regisztrált álláskeresők száma 2020 áprilisától júliusig terjedő időszakban, míg az üres álláshelyek száma és aránya csökkent a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén. A vendéglátásban dolgozók keresete továbbra is az egyik legalacsonyabb, a nemzetgazdasági átlag kb. 60%-át teszi ki (2020-ban bruttó 233 ezer Ft/fő/hó).

A vendégeket 2020 végén 50 ezer vendéglátóhely várta országszerte, amely 2019-hez képest több mint 1100-zal kevesebb üzletet jelent. Az üzleteknek közel az 1/3-a (több mint 15 ezer egység) Közép-Magyarországon, minden ötödik vendéglátóhely pedig Budapesten található. A vállalkozások főtevékenysége alapján a vendéglátóhelyeknek csak nagyjából a 2/3-át üzemeltették a vendéglátás ágazatban. A vendéglátás ágazatban működő vállalkozások szinte teljes egészében a KKV-szektorba tartoznak.

A koronavírus-járvány 2020 márciusi megjelenése az elsők között érintette a turizmust és a vendéglátást. 2020-ban a vendéglátóhelyek összesített bruttó forgalma 1062 milliárd forintot tett ki, amely 27,5%-os csökkenést jelent 2019-hez képest. A vendéglátás egészére vonatkozó változatlan áras forgalom pedig 31,9%-kal csökkent az előző évhez képest. A forgalom 90%-át, 957 milliárd forintot a kereskedelmi vendéglátás, 105 milliárd forint a munkahelyi, rendezvényi és közétkeztetést végző vendéglátás adta. A legnagyobb visszaesés 2020 áprilisában történt, amikor 75%-kal csökkent a vendéglátóhelyek forgalma az előző év azonos időszakához viszonyítva. A külföldi turisták hiánya miatt Budapesten a forgalom csökkenése leginkább a turisztikailag frekventált belvárost érintette. Emellett a kereskedelmi vendéglátóhelyek forgalma az országos átlagnál nagyobb mértékben esett vissza a déli-délkeleti és nyugati határmenti megyékben.

A járvány elleni korlátozó intézkedések miatt más európai országokhoz hasonlóan 2020. november 14-től lehetővé tették a vendéglátóhelyek számára, hogy a kedvezményes (5%-os) adókulcsot átmenetileg alkalmazhassák az elvitelre és a házhoz szállításra történő értékesítésnél is.  A vendéglátóhelyek a kiterjesztett 5%-os ÁFA-kulcsot 2021. július 31-ig alkalmazhatják. Emellett a vendéglátóhelyeknek és a szálláshelyeknek nem kell turizmusfejlesztési hozzájárulást fizetniük 2021. december 31-ig.

Az 5%-os ÁFA-kulcs ideiglenes kiterjesztése sok vendéglátóhely talpon maradását segítette a járvány alatt, azonban a hatályos ÁFA-szabályozás továbbra is bonyolult és nehezen alkalmazható a vendéglátó vállalkozások számára. A kialakult helyzetet jól mutatja, hogy a cukrászdákban normál esetben három ÁFA-kulcsot kell alkalmazni. A fennálló problémára megoldást jelentene, ha hosszú távon a kedvezményes adókulcsot más európai országokhoz hasonlóan valamennyi – az alkoholos italokat kivéve – vendéglátóipari szolgáltatásra (ideértve az elvitelre történő értékesítést és a házhoz szállítást is) kiterjesztenék.

 

 

A koronavírus-járvány negatív hatásaként 2020 végén a vendéglátóhelyek száma 2019-hez képest több mint 1100 egységgel lett kevesebb (összesen 50 ezer üzlet, 44 ezer kereskedelmi és 6 ezer munkahelyi), döntően az italüzletek és a zenés szórakozóhelyek száma csökkent. A vendéglátó üzletek forgalma (1062 milliárd Ft) folyó áron több mint 27%-kal, változatlan áron pedig 32%-kal csökkent az előző évhez viszonyítva. A külföldi turisták hiánya miatt Budapesten a forgalom visszaesése a legsúlyosabban a turisztikailag frekventált belvárost érintette.

A turizmusban foglalkoztatottak számát tekintve (több mint 400 ezer fő) minden harmadik ember a vendéglátásban dolgozik. A szálláshely-szolgáltatás vendéglátás területén 2020-ban 177 ezer főt foglalkoztattak, amely nagyjából 15 ezerrel kevesebb 2019-hez képest. 2021 I. negyedévében a foglalkoztatottak száma 142 ezer alá csökkent, ami 50 ezerrel kevesebb az előző évek azonos időszakához viszonyítva. Az üres álláshelyek aránya a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátásban 1%-os szintre csökkent 2020 végén, de az újranyitást követően ismét jelentős munkaerőhiánnyal kell számolni az ágazatban. A vendéglátás területén teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 233 ezer Ft (nettó 155 ezer Ft) volt 2020-ban, ami 6,3%-kal nőtt az előző évhez képest. Ugyanakkor a vendéglátásban dolgozók átlagkeresete továbbra is az egyik legalacsonyabb, nem éri el a nemzetgazdasági átlag 60%-át.

A koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítése érdekében számos országban átmenetileg csökkentették a vendéglátásra érvényes ÁFA-kulcsot, így többek között Ausztriában, Írországban, Németországban, Görögországban és Bulgáriában is éltek ezzel a lehetőséggel. Magyarországon 2020. november 14-től az elvitelre és a házhoz szállításra is lehet alkalmazni a kedvezményes ÁFA-kulcsot. Az érintett vendéglátóhelyek a kiterjesztett 5%-os ÁFA-kulcsot 2021. július 31-ig alkalmazhatják. Emellett a vendéglátóhelyeknek és a szálláshelyeknek nem kell turizmusfejlesztési hozzájárulást fizetniük 2021. december 31-ig.

A vendéglátásról szóló legújabb (2020-as adatokat is tartalmazó) statisztikai helyzetjelentés elérhető az MVI honlapján.

Kapcsolódó cikkeink