Statisztikai helyzetjelentés 2025
Az MVI évente közzéteszi statisztikai helyzetjelentését a vendéglátásról. A kiadvány alapvetően a KSH által közzétett statisztikai adatokra épül, amelyből megismerhető az ágazat 2024-es teljesítménye. A helyzetjelentés rövid összefoglalójának első része a turizmus-vendéglátás nemzetgazdasági súlyával, az üzletszám alakulásával és a munkaerőhiánnyal foglalkozik.
A cikk a Trade magazin 2025/8-9. lapszámában olvasható.

Zerényi Károly
elnöki tanácsadó
MVI
A 2024-es évről szóló helyzetjelentést – az előző évekhez hasonlóan – Zerényi Károly, az MVI elnöki tanácsadója állította össze hazai és nemzetközi adatok felhasználásával.
A turizmus a nemzetgazdaság egyik legnagyobb szektora, amelynek a nemzetgazdaság bruttó kibocsátásán belüli részesedése – a 2023-as év adatai alapján – a közvetlen és közvetett (multiplikátor) hatással együtt 9,3% volt, 0,8 százalékponttal kisebb, mint 2019-ben. A turisztikai ágazatok (ideértve a vendéglátást is) 6,3%-kal járultak hozzá a nemzetgazdasági kibocsátáshoz (2019-ben 6,4%), és az ágazatokban foglalkoztatottak létszáma 422 ezer főt tett ki. A turizmusra jellemző ágazatok közül a legtöbben továbbra is a vendéglátásban dolgoztak, a turisztikai foglalkoztatottak mintegy harmada, megközelítőleg 130-140 ezer munkavállaló.
Az elmúlt időszakot tekintve a foglalkoztatottak száma 2021 I. negyedévében volt a legalacsonyabb (143,3 ezer fő), amikor több mint 50 ezerrel dolgoztak kevesebben, mint a járvány előtti, 2019-es év azonos negyedévében.
A vendéglátó hálózat
Magyarországon a vendéglátóhelyek száma 2024 végén 43,6 ezer volt, amely az egy évvel korábbihoz képest 1,3 ezerrel, 2019-hez viszonyítva 7,8 ezerrel csökkent. A kereskedelmi vendéglátóhelyek száma 1,0 ezerrel (ebből az éttermek, büfék és gyorséttermek –377, cukrászdák –47, az italüzletek, kávézók és zenés-táncos szórakozóhelyek –577) volt kevesebb, mint 2023 végén. A munkahelyi, rendezvényi és közétkeztetést végző vendéglátóhelyek száma 328-cal fogyott egy év alatt. A vendéglátóüzleteken belül a kereskedelmi vendéglátóhelyek aránya 84% volt 2024. december 31-én.
2021. január 1-jétől valamennyi vendéglátóüzletet be kell jelenteni a 210/2009-es Korm. rendeletben meghatározott vendéglátóhelyi üzlettípusok valamelyikébe. Ehhez igazodik a vendéglátóhelyek NTAK-s regisztrációja, illetve a 2023. július 1-jétől bevezetett adatszolgáltatás is.
A vendéglátóhelyek területi eloszlása 2024-ben az üzletszámcsökkenés ellenére érdemben nem változott, a korábbi évekhez hasonlóan a vendéglátóüzletek 30%-a (13,2 ezer egység) a Budapestet is magába foglaló Közép-Magyarország régióban összpontosult. Minden ötödik vendéglátóüzlet a fővárosban található, amelyek 89%-át a kereskedelmi vendéglátóhelyek adták.
2024 végén a vendéglátóhelyek száma összességében 15%-kal volt kevesebb a járvány előtti, 2019. évihez képest.
2024-ben 10 ezer lakosra 45 vendéglátóhely jutott, 7-tel kevesebb, mint 2019-ben. Népességarányosan a legtöbb vendéglátóüzlet a Balaton körüli vármegyékben (Zala, Veszprém és Somogy) található 62, 69, illetve 72 darab, a legkevesebb pedig Jász-Nagykun-Szolnok és Pest vármegyében 27, illetve 32 darab. A legnagyobb visszaesés Somogyban következett be, 82-ről 72-re csökkent a fajlagos üzletszám 2019-hez képest.
A vendéglátóhelyek üzemeltetésében az önálló vállalkozók szerepvállalása tovább csökkent, 2024 végén a vendéglátóüzletek 29%-át üzemeltették önálló vállalkozók, míg egy évtizeddel korábban ez az arány közel 40%-os volt.
Munkaerőhiány
Az ágazati munkaerőhiány nagysága részben az üres álláshelyek számával és arányával mérhető. A koronavírus-járványhoz kapcsolódóan bevezetett korlátozások miatt átmenetileg csökkent az üres álláshelyek száma és aránya a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén, majd a gazdaság újraindulásával 2021-ben ismét emelkedett a munkaerőhiány. 2022 második felétől a gazdasági nehézségek és az üzletbezárások hatására tendenciájában mérséklődött az üres álláshelyek száma és aránya a szektorban, azonban a kedvezőtlen demográfiai folyamatok következtében várhatóan az egyik legnagyobb kihívás továbbra is a zsugorodó munkaerő-állomány lesz. //
Kapcsolódó cikkeink
Lidl kontra cukrászdák: olcsóbban kínálja az „Álmodozót” az áruházlánc, nem mindenkinek tetszik
A Magyar Cukrász Ipartestület aggályait fejezte ki amiatt, hogy a…
Tovább olvasom >GLS az innováció élvonalában
A GLS Hungary az elmúlt években látványos fejlesztésekkel formálta újra…
Tovább olvasom >Nem a méret számít, hanem a partnerség – A Dunapacknál a kis ügyfelekre is nagy figyelem jut
Interjú Szőnyi Zoltánnal, a Dunapack Packaging értékesítési igazgatójával A csomagolóiparban…
Tovább olvasom >További cikkeink
Az olasz idegenforgalomban dolgozók eltérően értékelik a nyári szezon eredményeit
Olaszország idegenforgalma kiválóan szerepelt a turizmusért felelős miniszter, Daniela Santanche…
Tovább olvasom >A New Level Empire és a Fish! is fellép a hétvégi Balatonfüredi Borheteken
A New Level Empire és a Fish! is fellép mások…
Tovább olvasom >A világ leszórakoztatóbb szigetei – A nap képe
Az utolsó igazi nyaralós napokban – talán utoljára – még…
Tovább olvasom >