Stabilizálódik a tej felvásárlási ára

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 11. 09. 12:15

Stabilizálódni látszik a korábbi évekhez viszonyítva magasnak mondható tejfelvásárlási ár, így az elmúlt években veszteséges termelők rendezhetik soraikat, fejlesztésekre is sor kerülhet. A gyenge forint miatt azonban rosszul járnak a feldolgozók.

A jövő évben is kapnak különleges tejtámogatást a gazdák – jelentette be Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős államtitkár a napokban. Így a tejtermelők a különleges hátrányok kezelésére csaknem 13 milliárd forintot vehetnek igénybe 2012-ben, és a VM folyósítja a mintegy 8,7 milliárd forintos éves tejágazati állatjóléti támogatást is. A támogatás az idén 9,7 forint volt, várhatóan jövőre is hasonló szinten marad a szubvenció. Mindez a jelenlegi, 90 forintot elérő, néhol meghaladó felvásárlási árakkal együtt lehetővé teszi, hogy az elmúlt években jelentős veszteségeket felhalmozó tejtermelők ismét nyereséget termeljenek, és visszafizessék a túlélést biztosító hiteleket, valamint pótolják elmaradt veszteségeiket.

Ami jó hír a termelőknek, az már kevésbé jön jól a feldolgozóknak. Az Európai Unióban mostanában jellemző 33-35 eurócentes kilogrammonkénti felvásárlási ár az uniós fizetőeszköz árfolyama és a gyenge forint miatt már jóval száz forint felett van. Emiatt akár az is előfordulhat, hogy tovább nő a felvásárlási ár, nehéz helyzetbe hozva ezzel a tejüzemeket.

„Az utóbbi évek alacsony tejfelvásárlási árai mellett üzemmérettől függetlenül gyakorlatilag minden termelő veszteséget volt kénytelen elkönyvelni, néhány éve még 55 forint is volt a felvásárlási ár, emellett nyereséget termelni nem lehet” – nyilatkozta lapunknak Benke László. A mintegy 350 tejelő tehenet tartó Tej 2007 Kft. ügyvezetője hozzátette: „az azóta folyamatosan emelkedő árak kedvezőbb helyzetbe hozták a termelőket. A jelenlegi ár a támogatásokkal együtt már elegendő a folyó működés fenntartására, de a fejlesztésekhez, vagy az elmúlt évek veszteségeinek kezeléséhez nem biztos, hogy elegendő ez az árszint” – vélekedett Benke. (Világgazdaság Online)

Kapcsolódó cikkeink