Stabil a főtt sonkák 12 milliárd forintos szezonális piaca
A húskészítmények értékben mért forgalmának 4 százalékos tavalyi növekedésén belül a főtt sonkák eladása a húsvéti időszakban változatlan maradt az előző évi szezonnal összehasonlítva. Mennyiségben megállt a csökkenés, és az eladások egyik évről a másikra stabilak maradtak egész évben mind a húskészítményeknél, mind a húsvéti főtt sonkáknál. Többek között ezt állapítja meg a Nielsen Kiskereskedelmi Indexe.A legutóbbi két húsvéti időszakban változatlanul mintegy 12 milliárd forintért adtak el főtt sonkát a kiskereskedelemben az ünnepet megelőző és követő, összesen hat hónap során. A mennyiségi forgalom mindkét alkalommal stabilan meghaladta a 7 ezer tonnát.
Tavaly nem drágult a húsvéti főtt sonka. Kimérve a boltokban egy kilogramm átlagosan 1408 forintba került múlt év március–áprilisában, míg az egy évvel azelőtti hasonló szezonális periódusban 1398 forintba. Ebben a termékcsoportban is kezdenek előtérbe kerülni a kereskedelmi márkák. Mennyiségben a forgalom 29 százalékát vitték el tavaly március–áprilisban, míg két évvel korábban még csak 20 százalékát.
Értékben az önkiszolgálásra előre csomagolt főtt sonkából adtak el 56 százalékot a legutóbbi három évben, mennyiségben viszont a kimért termékek mutatója magasabb.
Főtt sonkák átlagos fogyasztói árának alakulása a legutóbbi három év húsvéti időszakában, forint/kilogramm
Szegmens 2006. III–IV. 2007. III–IV. 2008. III–IV. Trend 2008/2007
Önkiszolgálásra
előre csomagoltan 1637 1964 1984 +
Kimérten 1256 1398 1408 –
Forrás: Nielsen
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Magyarországon évente mintegy kétmillió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik
Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára…
Tovább olvasom >„Kukába az élelmiszerpazarlással” – plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja
A Fenntarthatósági Témahét alkalmából „Kukába az élelmiszerpazarlással” címmel indít plakáttervező…
Tovább olvasom >Nem biztos, hogy a papírcsomagolás a legjobb
A csomagolások környezeti hatásai egyre nagyobb figyelmet kapnak a fenntarthatóság…
Tovább olvasom >