Magazin: Sosem volt még ennyire fontos a tisztaság!

Szerző: Budai Klára Dátum: 2020. 10. 16. 07:12

2020 tavaszán átalakította a takarítási szokásokat a koronavírus-járvány. Az embereknek a korábbinál is sokkal lényegesebb lett a higiénia, gyakrabban és alaposabban kezdték el takarítani otthonaikat. Ez a jelenség a tisztítószerek forgalmán is meglátszott. Emellett a fogyasztók egyre nagyobb számban keresik a környezetbarát jellemzőkkel rendelkező termékeket, amire a gyártók újabb és újabb innovációkkal reagálnak.

Szerző: Budai Klára

Petrikovics Zsuzsa, az Unilever Magyarország Kft. brand managere arról számol be, hogy a tisztítószer kategória 2019-ben egy számjegyű növekedést mutatott értékben és volumenben egyaránt.

Petrikovics Zsuzsa-Unilever

Petrikovics Zsuzsa
brand manager
Unilever Magyarország

– Azonban jelentős változást hozott a koronavírus időszaka, 2020 március–április, amikor a kategória forgalma megduplázódott. Több mint kétszeresére nőtt az igény a fertőtlenítőszerekre, a kis felületi tisztítószerekre és a törlőkendőkre, a WC-blokkok ennél kisebb mértékben növekedtek – tájékoztat a szakember.

Mint mondja, egyre többen keresik a kényelmi termékeket, amelyek egyszerűbbé és gyorsabbá teszik a takarítást. Ennek köszönhetően két számjegyű növekedést mutatnak a törlőkendők, amelyek egyszerű és gyors megoldást kínálnak a kis felületek tisztítására, és átlag felett nőnek a WC-blokkok, amelyek frissességet és kellemes illatot biztosítanak a WC-ben két tisztítás között.

– Növekvő keresletet tapasztalunk a természetes és környezetbarát tisztítószerek iránt, így a kisebb márkák mellett a nagy gyártók is belépnek ebbe a szegmensbe. A disztribúciós csatornák közül a drogériák, a hipermarketek és a diszkontok generálják a forgalom háromnegyedét. A diszkontok jelentősen, a független láncok kismértékben tudták növelni a piacrészesedésüket, a hipermarketek pedig jelentős részesedést veszítettek – tudjuk meg Petrikovics Zsuzsától. Az összetevőkről szót ejtve kifejti: megjelennek a természetes tisztító hatóanyagok, a lebomló illatanyagok, a bőrgyógyászatilag tesztelt formulák, és növekvő igény van a klórmentes fertőtlenítőszerekre is. Egyre több terméken találkozunk EU Ecolabel minősítéssel, amely garantálja a termék kiváló környezeti tulajdonságait és a magas minőségét.

Szécsényi Beatrix-Reckitt Benckiser

Szécsényi Beatrix
senior trade & customer
marketing manager
Reckitt Benckiser

A Reckitt Benckiser (Hungary) Kft. senior trade & customer marketing managere az elhangzottakat azzal egészíti ki, hogy a Nielsen adatai alapján a fertőtlenítő felülettisztító tisztítószerek alkategória már 2019-ben is kategória felett teljesített.

– Az alkategória növekedését a Dettol márka vezérelte, amit 2018-ban aktivált a piacon a Reckitt Benckiser. A Dettol fertőtlenítő felülettisztító termékkörön belül a sprayk valamivel nagyobb értékbeni részesedéssel rendelkeznek, de a nedves törlőkendők növekedése jelentősebb volt – jelzi Szécsényi Beatrix, aki azt is elárulja, hogy idén a fertőtlenítő felülettisztító alkategóriában történt a legtöbb termékfejlesztés a tisztítószer kategórián belül. Hozzáteszi: a vásárlók gyakrabban részesítik előnyben az online vásárlást és a nagyobb kiszerelésű termékeket.

Égetően fontos lett a higiénia

A WC-illatosító kategóriában 2019-ben az árszegmensek között eltolódás volt megfigyelhető.

Seres Eszter-Henkel

Seres Eszter
brand manager
Henkel Magyarország

– A fogyasztók egyre inkább a prémium termékek irányába mozdulnak, ami a forgalmi adatokon is meglátszik. De az is szembetűnő, hogy nő a szerepe a kategóriában az öko termékeknek, a vállalatok termékfejlesztései többek között a fenntartható termékekre is irányulnak – avat be Seres Eszter, a Henkel Magyarország Kft. brand managere.

Oláh Edit-Vileda

Oláh Edit
marketing manager
Vileda–Freudenberg
Háztartási Cikkek

2019-ben a Viledánál minden kategóriában nőtt a fogyasztás. Oláh Edit, a Vileda – Freudenberg Háztartási Cikkek Bt. marketing managere is megerősíti, hogy 2020 év elején a COVID-19 járvány miatt jelentősen megnőtt a kereslet a takarítási eszközök iránt, mivel mindenki életében hangsúlyossá vált a higiénia és a tisztaság.

– A termékfejlesztéseknek köszönhetően egyre többen választhatnak és választanak is olyan takarító eszközöket, melyek megkönnyítik a hétköznapok házimunkáit. A kényelem és a könnyed csavarás miatt újabb és újabb háztartásokban jelennek meg pedálos felmosóink. Megfigyelhető az is, hogy a fogyasztók előszeretettel választják a vidám, színes termékeket, hogy a szürke házimunkát kicsit „feldobják”. Így természetesen mi is igyekszünk ezeknek az igényeknek megfelelni színes termékcsaládjainkkal – fejti ki Oláh Edit.

– Ami viszont az utóbbi időben mindenki számára fontossá vált, az a higiénia. A gyakoribb és alaposabb takarítást támogatják az olyan elektromos vagy mikroszálas termékeink, melyek eltávolítják, vagy akár el is pusztítják a baktériumok akár 99%-át az otthonainkból. Épp ezért egyre több ilyen termék található meg kínálatunkban – teszi hozzá a marketing manager.

Az egyedüliként magyar termék védjeggyel rendelkező takarítóeszköz-gyártó Bonus Kft.-nél azt tapasztalják, hogy már sok kereskedelmi lánc figyel a magyar beszállítóktól történő beszerzésre, így felmosófejeik kiskereskedelmi elérhetősége 20%-ot meghaladó mértékben nőtt.

– Disztribúciós csatornák tekintetében a korábbi évekhez viszonyítva nem látunk eltérést. A fogyasztói szokásokat vizsgálva elmondható, hogy a tudatos vásárlás erősödik, ami igaz a beszerzőkre is, ezért fejlesztési irányaink ezzel összhangban történnek – jegyzi meg Botos Andrej, a vállalat marketing managere.

Megdobják a forgalmat a kuponnapok

– Ha a WC-tisztító, illetve WC-illatosító kategóriát vesszük figyelembe, nem igazán láthatunk nagyobb kiugrásokat az évszakok között. Természetesen a tavaszi, illetve a karácsony előtti „nagytakarításkor” jelentkezik valamivel nagyobb forgalom. Azonban, ami igazán jelentős eladásokat generál, és a fogyasztók ilyenkor még intenzívebben vásárolnak, az a Glamour napok tavaszi és őszi periódusa – emeli ki Seres Eszter.

Petrikovics Zsuzsa szerint a tisztítószerekre egész évben állandó kereslet jellemző, de a tavaszi és az őszi nagytakarítási szezonban érzékelhető némi kiugrás. Ezekre az eseményekre a kereskedelmi láncok számos akcióval, kihelyezéssel készülnek, emellett ezekben az időszakokban kerülnek megrendezésre a kuponnapok is, amelyek során a fogyasztók kedvezményes áron tudnak bevásárolni.

– Termékeink közül a Szavo Penész elleni szerre jellemző jelentős szezonális ingadozás, elsősorban a téli hónapokban ugrik meg a kereslet a hűvösebb időjárás megjelenésével – ismerteti az Unilever Magyarország Kft. brand managere.

Botos Andrej - Bonus

Botos Andrej
marketing manager
Bonus

Botos Andrej elmondása szerint 2019-ben a tavaszi és őszi nagytakarítások közül a tavaszi szezon 15%-ban magasabb forgalmat generált. A termékszerkezetben a felmosóvödrök és szettek értékesítésében tapasztaltak a tavaszi szezonhoz képest csökkenést, hiszen a tavasszal megvásárolt szett sokáig kitart.

– A korábbi évek alapján a karácsonyi szezon a takarítóeszközök körében kismértékben bizonyult releváns időszaknak promóció tekintetében. Az ünnepekre való felkészülés során erős a reklámzaj, ezért eddig nem tartottuk érdemesnek aktívan részt venni promóciókban. Idén viszont az ünnepekre való felkészülést és az ezzel járó takarítás gondolatának kellemessebbé tételéhez új terméket fogunk bemutatni – vetíti előre a Bonus Kft. marketing managere.

Szécsényi Beatrix arra mutat rá, hogy a fertőtlenítő felülettisztító termékkör esetében az őszi-téli időszak kiemelten fontos. Az iskolakezdés, valamint az influenzaidőszak kezdete miatt megnövekszik az igény az olyan termékek iránt, amelyeknek jelentős szerepe van az általános higiénia fenntartásában, a baktériumok és vírusok elpusztításában. Termékük, a Dettol Univerzális felülettisztító spray és nedves törlőkendő család elpusztítja a tesztelt baktériumok és vírusok 99,9%-át.

Irányt diktál a „zöld” trend

Az Unilevernél nagy hangsúlyt fektetnek portfóliójuk fenntarthatóbbá tételére. Termékeik fejlesztése során megjelennek a természetes és lebomló összetevők, a koncentrátumok és utántöltők, a műanyag hulladék csökkentése érdekében pedig egyre több termékük érhető el újrahasznosított és újrahasznosítható műanyag csomagolásban.

– 2020-ban bevezettük a Cif ecorefill utántöltőt, amelynek segítségével a fogyasztók otthon vízzel felhígítva újrahasználhatják a Cif Power & Shine spray flakonjukat. Az utántöltő csomagolása 75%-kal kevesebb műanyagot tartalmaz, és 87%-kal kevesebb kamion szükséges a szállításához, mint a Cif Power & Shine sprayk esetében – hangsúlyozza Petrikovics Zsuzsa.

Az év második felében elsősorban a fertőtlenítő portfóliójuk bővítését tervezik, reagálva a megnövekedett igényekre.

A Henkel Magyarország Kft. kínálatában WC-illatosító kategóriában a Classic Power Aktiv, illetve a Premium Color Aktiv termékcsaládok generálták a legnagyobb forgalmat a tavalyi évben.

– Ennek leginkább az a mozgatórugója, hogy a piacon még mindig jelentős számban vannak azon fogyasztók, akik számára fontos az ár. A Classic termékek olcsóbb árponton találhatóak meg az üzletekben. Azonban megfigyelhető, hogy az újabb generáció hajlandó nagyobb összeget kiadni ezekért a termékekért – mutat rá Seres Eszter.

A globálisan jelentkező „zöld” trendre reagálva 2019-ben vezették piacra a Bref Pronature WC-illatosító golyókat, melyek tartókosara és karton hátlapja 100%-ban újrahasznosított anyagból készül, illetve 100%-ban újrahasznosítható.

– Természetesen 2020-ban is folytatjuk az újabb fenntartható termékek bevezetését. Januártól kapható a Bref Pronature Fürdőszoba Tisztító, ami 100%-ban újrahasznosított műanyagból készül és 99,9%-ban természetes formulából áll. Áprilistól elérhetőek a Bref Pronature WC-Tisztítók két variánsban, melyek hasonló termékjellemzőkkel – 50%-ban újrahasznosított flakon és fenntarthatóbb formula – bírnak, mint a Fürdőszoba Tisztító – nyilatkozza a Henkel Magyarország Kft. brand managere.

Sosem volt még ennyire fontos a tisztaság!-tisztítószerpiac

2020 március–áprilisában
a kategória forgalma
megduplázódott

Környezetbarát jellemzők kívül-belül

A Reckitt Benckiser (Hungary) Kft. a Dettol márkán a környezettudatosságot szem előtt tartva egy gazdaságosabb, 70%-kal kevesebb műanyagot tartalmazó (500 ml-es Dettol spray-hez képest), utántöltő terméket vezetett be idén júliusban, tudatosan készülve a megnövekedett őszi-téli igényekre.

A Vileda – Freudenberg Háztartási Cikkek Bt. legkedveltebb termékei a Vileda Ultramax lapos felmosó és a Vileda Turbo pedálos felmosó család, mely már kör alakú és lapos felmosó változatban is létezik. Ezek sikere egyrészt a mikroszálas felmosófejnek, másrészt az innovatív formatervezésnek köszönhető.

– A Vileda a német Freudenberg vállalatcsoport tagja, így komoly kutatócsapat áll a hátunk mögött. Célunk, hogy olyan takarítóeszközöket fejlesszünk ki, amelyek megkönnyítik a feladatunkat, időt és energiát takarítanak meg mindannyiunknak. Napjainkban fokozott figyelmet kapnak a környezetbarát, vegyszermentes megoldások és a higiénia is. E kettőt ötvözi a Vileda Steam gőztisztító, mely a gőz erejével veszi fel a versenyt a kosz ellen. Így nincs szükség felesleges kemikáliákra, sőt még a baktériumok akár 99%-át is elpusztítja a lakásokban. Idén egy nagyobb, XXL verziót hoztunk létre belőle, hogy a nagyobb felületeken is könnyed és praktikus megoldással szolgáljon – tájékoztat Oláh Edit.

Sosem volt még ennyire fontos a tisztaság!-tisztítószerpiac

A természetes és lebomló összetevők, az újrahasznosítható
műanyag csomagolások egyre fontosabb szempontok vásárláskor

A Bonus Kft.-nél folyamatos fejlesztések zajlanak.

– Csomagolásfejlesztéseink során az ökológiai lábnyomunk csökkentésére törekszünk, melynek keretén belül kitűzött célunk, hogy 2021-től csomagolásaink 50%-a lebomló műanyag vagy papír legyen. A pandémia gazdaságra gyakorolt hatása miatt 2020 2. negyedévről 3. negyedévre csúsztattuk a Grill és Kitchen SmartPACK csomagjaink bevezetését. A csomagokkal azokat a fogyasztókat célozzuk meg, akik célirányosan szeretnének egy komplett megoldást találni konyhai vagy grilltisztítás témákban – adja hírül Botos Andrej. //

Az általános felé tolódik a tisztítószerek piaca

A magyar háztartások kétharmada vásárolt általános tisztítószert az elmúlt 12 hónapban; a koronavírus-járvány kitörése után, márciusban, kétszeresére ugrott fel a vásárlók száma. A kategória legfőbb beszerzési csatornája a háztartások számára a diszkont, de a drogériák szerepe is folyamatosan nő. Az idősebb háztartások körében a vásárlási intenzitás magasabb, mint a többi demográfiai csoportban.

GfK-Growth from Knowledge

Bakonyi-Kovács Kriszta - GfK

Bakonyi-Kovács
Krisztina
senior product consultant
GfK Consumer Panel

Széles körben elterjedt hazánkban az általános tisztítószerek használata, a háztartások 68%-a vásárolt ilyen terméket az elmúlt 12 hónapban. A speciális tisztítószerek vásárlói bázisa jóval alacsonyabb, mint az általános tisztítószereké, például a második legnagyobb penetrációval rendelkező WC-tisztítókat az elmúlt 12 hónapban a háztartások 40%-a, míg a fürdőszoba-tisztítókat 33%-uk vásárolta. Egy háztartás átlagosan négy alkalommal vásárolt általános tisztítószert az elmúlt év során, míg az összes tisztítószerből együttesen 6 alkalommal vásárolt; és egy-egy alkalommal 699 Ft-ot költöttek a termékkategóriára.

A legtöbb háztartás a folyadék formában kapható általános tisztítószert keresi, a háztartások által megvásárolt mennyiség közel 90%-át adják ezek a termékek. Bár növekszik a főként kisebb felületek tisztítására használt szórófejes általános tisztító termékek kínálata és vásárlói bázisa is, a megvásárolt mennyiség alig tizedét adták ezek a termékek az elmúlt 12 hónap során. A spray vagy gél formátumú termékek piaci részesedése elenyésző a kategórián belül.

Az általános tisztítószerek használatát demográfiai csoportonként vizsgálva kirajzolódik, hogy az idősebb háztartások vásárlási intenzitása a legmagasabb. A magasabb vásárlási intenzitás mögött leginkább a magasabb vásárlási gyakoriság áll, az egy-egy vásárlás során megvásárolt mennyiség nem tér el jelentős mértékben egyik demográfiai szegmensben sem.

Vásárlási intenzitás (liter/háztartás), időszak: MAT 2020 május

vásárlási intenzitás-tisztítószerek-GfK

Forrás: GfK Consumer Panel

10 éves távlatban visszatekintve az általános tisztítószerek vásárlói bázisa fokozatosan növekedett, míg 2010-ben 57%-os volt a kategória penetrációja, ez a szám 2019-re elérte a 63%-ot. 2020-ban a koronavírus-járvány kirobbanása további lökést adott a kategóriának. A karantén időszakot megelőző felvársárlási hullám során az előző év azonos időszakához képest kétszeresére nőtt a vásárlói bázis. 2020 márciusában az általános tisztítószereket a háztartások 34%-a vásárolta, míg ez az arány egy évvel korábban 17% volt.

Az általános tisztítószerek vásárlói bázisának nagysága (az összes magyar háztartás %-ában megadva)

vásárlói bázis-tisztítószer-GfK

Forrás: GfK Consumer Panel

Az általános tisztítószerek legfőbb beszerzési csatornája a lakosság számára továbbra is a diszkont, a megvásárolt mennyiség 30%-a származott ebből a csatornából az elmúlt 12 hónap során. A drogériák szerepe folyamatosan emelkedik a tisztítószerek piacán, a 2020 márciusáig tartó egyéves időszakban 19%-ra nőtt a csatorna részesedése.

A kereskedelmi csatornák szerepe az általános tisztítószerek piacán a háztartások által megvásárolt mennyiség alapján

ker. csatornák súlya-tisztítószerek-GfK

Forrás: GfK Consumer Panel //

Kapcsolódó cikkeink