Magazin: Sokszínű szakma – interjú a Magyar Pékszövetség főtitkárával

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 02. 02. 12:20

Kívülről nagyon mozgalmasnak tűnik a hazai sütödék világa, a szakma egységes, sikeres magyar franchise-láncok exportálják koncepciójukat, ám Werli József, a Magyar Pékszövetség szakmai főtitkára szerint a pékipart nem lehet sikerágazatnak nevezni. A szövetség tisztségviselőjét az UKBA-n való megjelenésükről és a szakma eredményeiről kérdeztük.

Werli József

Mit várnak a szakkiállítástól?

– E seregszemlét a pékszakma kiemelkedő eseményének tartjuk, ennek megfelelően gazdag programmal várjuk az UKBA látogatóit a 4 nap alatt. Egyebek mellett versenyek zajlanak majd a kiállítás területén – sütőipari termékverseny, valamint a nemzetközi részvétellel zajló Nemzet kenyere verseny, (mindkettő az elkészített termékek kiállításával), a szakiskolák diákjainak pedig brióskészítési versenyt szerveztünk. Lesznek különféle látványos bemutatók, valamint közönségtalálkozók.

T. M.: – Mekkora ma az iparág gazdasági súlya?

– Az ágazat éves árbevétele 125 milliárd Ft, ami szerény tempóban nő; elsősorban a termékszerkezet javításának és új termékek bevezetésének köszönhetően. A pékipart ma nem nevezhetjük sikerágazatnak a sajátos hazai viszonyok miatt, de jó néhány vállalkozás sikeresnek mondható. A továbblépéshez javítani kell a jövedelmezőséget, fejleszteni a szakboltok hálózatát és a termékszerkezetet. Jelenleg mintegy 1300 vállalkozás működik a szakmában, valamint még közel kétezer készre sütő, látványsütő és kereskedelmi egység. Csaknem 400 tagunk a magyar sütőipari kapacitások 60-65 százalékát képviseli.

Milyennek értékeli a szövetség munkáját?

– Ami az érdekvédelmet illeti, a szakma különféle problémáit érintően kormányzati szintű bejelentést és javaslatot tettünk 2011 során. Emellett 22-féle központi szolgáltatást szervezünk tagjainknak, például szabadpiaci villamos energia és gáz beszerzését, az üzemanyag-beszerzés szervezését, vagy éppen haszongépjárművek vásárlását. Büszkék vagyunk Pékakadémiáinkra, azaz a felnőtt-továbbképzés megvalósítására is.

Kapcsolódó cikkeink