Sokszínű konjac, ami nem konyak

Szerző: Ipacs Tamás Dátum: 2020. 05. 03. 20:49

Semmi köze a konyakhoz annak a konjacnak ami a 21 század elején az üdítőitalok egyik fontos modernkori kiegészítőjévé vált. A konjac egy zselatintípus neve – az elrágcsálható zselét apró négyzetformára vágják, így teszik bele a gyümölcslébe, vagy éppen a kávé-, és teaalapú ízesített italokba. Az így keletkező frissítőt aztán nagy átmérőjű szívószállal szolgálják fel – akárcsak a „hasonló elven működő” bubble tea-t.

A konjac állaga inkább roppanós, mint rágós, könnyű, szőlőszerű ízzel, amelyet azonban nem ad át az italnak. Persze a konjac-ot nem csak italokba lehet tenni; pompás kiegészítője lehet jégkásáknak, gyümölcs-kelyheknek is. Az elnevezés a Japánban és Kínában termesztett konnyaku gyökérből ered. A zselatin összetevő ráadásul kedvező élettani hatásokkal is rendelkezik.
A növényt ördögnyelvnek is hívják. Az ördögnyelv az ázsiai konyhában több mint 2000 éve van jelen, különféle egészséges ételeket készítenek belőle, mint például a shirataki tésztát. A szervezet emésztőenzimei nem, vagy csak nagyon kis mennyiségben képesek lebontani, így nem emeli a vércukorszintet, nem hizlal. Kiválóan alkalmas a fogyni vágyók étrendjébe, ugyanis rendkívül alacsony a kalória tartalma és csaknem szénhidrát- és zsírmentes.

Kapcsolódó cikkeink