Sokat ígérnek az idei újborok

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 11. 12. 00:05

November elejétől lehet kortyolni az őszi szüret első borait, a várakozás igen nagy szakmai körökben. Az idei nyár jót tett a szőlőkkel, az újborkóstolók tapasztalatai sokat ígérnek.

Magyarországon az újborok divatja még csak fél évtizedre nyúlik vissza. Az üzletágban kevesen vehetnek részt, ugyanis a húsvétig fogyasztható, friss ízű, általában illatos szőlőből készülő vörös-, rozé- és néha fehérborok készítéséhez drága pincészeti felszerelésekre van szükség. Mégis egyre többen vállalkoznak az újborok készítésére. A borászok körében is népszerűek ezek a nedűk, ők általában a főkönyvelők borának hívják, ugyanis az újbor hozza a szüret utáni első gyors "segítséget".
A magyar borászok szeretnék elérni, hogy az újborbontás ideje november 11-e legyen,  így az összekapcsolható lenne az egyre több helyen megrendezett Márton-napi, mezőgazdasági munkákat záró vigasságokkal. Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkára szerint ígéretesek, finomak az újborok, Magyarországon azonban nemcsak vörös vagy rozéról beszélhetünk újborként, ide lehet sorolni az illatos korai fehér szőlőből készült nedűket is – írja a Népszabadság Online.
Kapcsolódó cikkeink