Sokat ígérnek az idei újborok
November elejétől lehet kortyolni az őszi szüret első borait, a várakozás igen nagy szakmai körökben. Az idei nyár jót tett a szőlőkkel, az újborkóstolók tapasztalatai sokat ígérnek.
Magyarországon az újborok divatja még csak fél évtizedre nyúlik vissza. Az üzletágban kevesen vehetnek részt, ugyanis a húsvétig fogyasztható, friss ízű, általában illatos szőlőből készülő vörös-, rozé- és néha fehérborok készítéséhez drága pincészeti felszerelésekre van szükség. Mégis egyre többen vállalkoznak az újborok készítésére. A borászok körében is népszerűek ezek a nedűk, ők általában a főkönyvelők borának hívják, ugyanis az újbor hozza a szüret utáni első gyors "segítséget".
A magyar borászok szeretnék elérni, hogy az újborbontás ideje november 11-e legyen, így az összekapcsolható lenne az egyre több helyen megrendezett Márton-napi, mezőgazdasági munkákat záró vigasságokkal. Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkára szerint ígéretesek, finomak az újborok, Magyarországon azonban nemcsak vörös vagy rozéról beszélhetünk újborként, ide lehet sorolni az illatos korai fehér szőlőből készült nedűket is – írja a Népszabadság Online.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Növekszik a 3D-nyomtatott hús elfogadottsága Németországban
Németországban egyre nyitottabbak a fogyasztók a 3D-nyomtatott, laboratóriumi körülmények között…
Tovább olvasom >42 százalékkal csökkent a nettó üvegházhatású gázkibocsátásunk 1990-hez képest
Hazánk az európai viszonylatban jelenleg elért hetedik legjobb eredményével a…
Tovább olvasom >Az OECD-ben 4,2 százalékra lassult az éves infláció márciusban
A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagországaiban a fogyasztói…
Tovább olvasom >