Magazin: Soha nem volt még ennyire igaz: tisztaság fél egészség!

Szerző: Budai Klára Dátum: 2021. 01. 25. 07:11

Jelentős változásokat hozott a tisztítószerpiacon a koronavírus-járvány, a fertőtlenítő hatású termékek iránt elképesztő mértékben megnőtt a kereslet, a vásárlói szokások átalakultak. A fogyasztók számára az lett a legfontosabb, hogy hozzájussanak a megfelelő tisztítószerhez vagy éppen eszközhöz, akár még a szokásosnál jóval magasabb áron is.

Szerző: Budai Klára

 

Petrikovics Zsuzsa, az Unilever Magyarország Kft. brand managere arról ad hírt, hogy 2020-ban a koronavírus-járvány miatt jelentősen megnövekedett a kereslet a tisztítószerek iránt, a Nielsen adatai szerint közel 35%-os növekedést mutatott a kategória az év során.

Petrikovics Zsuzsa-Unilever

Petrikovics Zsuzsa
brand manager
Unilever Magyarország

– Magasan az átlag fölött növekedett a törlőkendő szegmens, amely a leggyorsabb és legkényelmesebb megoldást nyújtja a felületek tisztítására. Jelentősen növekedett a klóros fertőtlenítő és a kis felületi tisztító szegmens, ezen belül elsősorban a fertőtlenítő termékeké. A WC-blokk szegmens átlag alatt nőtt, bár így is két számjegyű növekedést mutatott. Az Unilever portfóliójában is a fertőtlenítő termékek jelentették a növekedés motorját, élén a Domestos és Flóraszept márkákkal – tudjuk meg Petrikovics Zsuzsától.

Az eladási csatornákra vonatkozóan kifejti: mindegyik két számjegyű növekedést mutatott, legnagyobb mértékben a drogéria nőtt, elsősorban a modern formátumok, mint például a spray, törlőkendő növekedésének köszönhetően. Piacrészt nyertek a tradicionális kisboltok és a szupermarketek is, ahol a klóros fertőtlenítő szegmens mellett a kis felületi tisztítók is kiemelten fogytak. A hipermarketek jelentős piacrészt veszítettek, ezt a hosszú távú tendenciát a csökkenő vásárlószám magyarázza. Ebben az évben a diszkont csatorna nem tudta tovább növelni a részesedését, mivel a gyártók a jelentősen megugrott kereslet időszakában kevésbé fókuszáltak az in-out promóciókra.

– A kereskedelmi márkák nem tudtak piacrészesedést nyerni 2020-ban, a fogyasztók inkább a nagy, ismert márkák mellett tették le a voksukat – jelzi az Unilever Magyarország Kft. brand managere.

Biró-Kőszegvári Réka, a Henkel Magyarország Kft. márkamenedzsere szintén azt tapasztalja, hogy az eladásokon látszódnak a pandémia okozta változások.

– A több otthon töltött időnek is köszönhető, hogy a tisztítószerek kategóriáján belül a gépi mosogatószerek és a toalett blokkok piaca nagy érték- és volumenbeli növekedést mutatott 2020-ban – mutat rá a szakember. Mint mondja, annak ellenére, hogy az öko szegmens aránya még kicsi a mosó- és tisztítószerek kategóriáján belül, 2020-ban jelentős növekedést mutatott.

 

Bővülő online kínálat

A legjelentősebb csatornák a mosó- és tisztítószerek öko szegmensében a drogériák és a hipermarketek.

– A COVID-19 hatására az egész európai vegyipar átrendeződött. Azokat a gyártósorokat, amelyeket lehetett, átállították fertőtlenítőszerek gyártására – teszi hozzá Vályi-Nagy Lilla, a Florin Zrt. termékmanagere. – Magyarországon is megfigyelhető volt, hogy olyan cégek is fertőtlenítőszergyártásba kezdtek, amelyek korábban más területen mozogtak. Ezek a gyártók ideiglenes engedélyekkel kezdték a termékeiket forgalmazni. Azóta van, aki már felhagyott ezen készítmények gyártásával, de vannak, akik állandósították a portfóliójukban őket.

A vállalat a termelését teljes mértékben a fertőtlenítők gyártására rendezte be. A járványkezelésben kiemelt szerepet töltöttek be, hiszen elsősorban az állami szervek ellátását kellett megoldaniuk.

Oláh Edit-Vileda

Oláh Edit
marketing manager
Vileda–Freudenberg
Háztartási Cikkek

Oláh Edit, a Vileda–Freudenberg Háztartási Cikkek Bt. marketing managere az elhangzottakat azzal egészíti ki, hogy a járvány miatt a takarítási eszközök iránt is jelentősen megnőtt a kereslet, mindenki életében hangsúlyossá vált a higiénia és a tisztaság.

– Azóta érzékelhetően jobban odafigyelünk a higiéniára, sűrűbben és alaposabban takarítunk, minőségibb eszközöket használunk. Ez a Vileda forgalmi eredményein is látható – avat be Oláh Edit, aki úgy látja, a vírushelyzetnek köszönhetően látványos az online csatornák térnyerése. – Már nemcsak a fiatal generáció használja ezeket a webshopokat, mindenki kezd rutint szerezni és hozzászokni az online rendelésekhez.

Botos Andrej - Bonus

Botos Andrej
marketing manager
Bonus

Botos Andrej, a Bonus Kft. marketing managere arra hívja fel a figyelmet, hogy összességében a horeca szektorra voltak legnagyobb hatással a hatályba lépő intézkedések.

– A professzionális felhasználásra gyártott termékeinkre, melyeket a Bonuspro márkacsaládunkkal vezettünk 2019-ben piacra, az első negyedév forgalmi sikereit követően jelentősen alacsonyabb felhasználási igény jelentkezett – tájékoztat a marketing manager.

 

Az elérhetőség fontosabb szempont lett az árnál

Vályi-Nagy Lilla felidézi:

a kezdeti sokk következtében a fogyasztók első körben a jól ismert, bevezetett márkákat vásárolták, majd a készletek csökkenésével az azonos funkciót ellátó produktumok is a kosárba kerültek. Később, a feltöltéseket követően ismét visszatértek a jól bevált készítményekhez.

– Korábban csak a lakások bizonyos területein alkalmazták a fertőtlenítő hatású termékeket, a pandémia időszaka alatt viszont szinte nem maradt ki egyetlen felület sem. Emellett a vásárlások gyakorisága is változott, a havi-kéthavi beszerzést felváltotta a kéthetes. Ezt jól mutatja, hogy a korábbi eladásokhoz képest a felületfertőtlenítőinkkel 200%-os növekedést tudtunk elérni a lakossági piacon – emeli ki a Florin Zrt. termékmanagere.

Meglátása szerint a fogyasztók döntéseit továbbra is befolyásolja az ár-érték arány, és az is fontos számukra, hogy könnyen hozzá tudjanak jutni a termékekhez. Saját felmérésük azt mutatja, hogy a vásárlók teljes mértékben megbíznak a termék csomagolásán feltüntetett információkban, így például abban, hogy bizonyítottan vírusölő hatása legyen.

– A korábbi években megfigyelhető volt, hogy a fogyasztók gyakrabban választották a vidám, színes termékeket, hogy a szürke házimunkát kicsit „feldobják”. A 2020-as évet a fokozottan változó fogyasztói szokások jellemzik. A fertőtlenítő- és tisztítószerek esetében a pandémia első időszakában kialakult termékhiány és korlátozott kapacitások miatt az árak nagy mértékben nőttek. Az árak emelkedésével az árérzékenység is nőtt, amit átmenetileg a pandémia csúcsidőszakai tompítottak, hiszen amikor nem voltak elérhetőek a termékek, az elérhető, ámbár drágább termékek is a kosarakba kerültek – nyilatkozza Botos Andrej.

A Bonus Kft. marketing managere szerint a másik érdekes változás a fogyasztók tudatosabb vásárlásában a hazai termékek népszerűsége. Egyre többen választanak hazai termelőtől-gyártótól árut, ami cégükre is kedvezően hat, ugyanis legtöbb termékük Magyar Termék Védjeggyel regisztrált.

 

Soha nem volt még ennyire igaz: tisztaság fél egészség - PTK

Piacrészt nyertek a kisboltok és a szupermarketek is

 

Háttérbe szorult a környezettudatosság

– Amikor manapság egyszerre kell ellátnunk a családunkat, helytállni a munkahelyünkön és az online oktatásból is kivenni a részünket, egyre inkább felértékelődik az idő. Így fontos, hogy az otthoni takarítás gyors és hatékony is legyen. Ezért egyre többen választják a minőségi takarítóeszközöket, hogy több idő juthasson az egyéb tevékenységekre. Ez a trend a Vileda forgalmi adatain is látszik – jegyzi meg Oláh Edit.

Az Unilever Magyarország Kft.-nél azt figyelték meg, hogy 2020-ban háttérbe szorultak azok a szempontok, hogy a termék természetes és környezetbarát legyen, de hosszú távon arra számítanak, hogy ezek az elvásárok visszatérnek.

– A környezetünkbe kikerülő műanyag hulladék mennyiségének csökkentése érdekében egyre több termék kap újrahasznosított és újrahasznosítható műanyag csomagolást. Az összetevőket tekintve megjelennek a természetes tisztító hatóanyagok, a lebomló illatanyagok, a bőrgyógyászatilag tesztelt formulák, és növekvő igény van a klórmentes fertőtlenítőszerekre is. Egyre több terméken találkozunk EU Ecolabel minősítéssel, amely garantálja a termék kiváló környezeti tulajdonságait és a magas minőséget – jegyzi meg Petrikovics Zsuzsa.

 

A fejlesztések nem állnak meg

Biró-Kőszegvári Réka-Henkel

Biró-Kőszegvári
Réka
márkamenedzser
Henkel Magyarország

A Henkel Magyarország Kft. kínálatában a mosó- és tisztítószerek öko szegmensén belül a toalettblokkok, a gépi mosogatószerek, valamint az ablaktisztító termékek mutatták a legdominánsabb fejlődést. Ehhez hozzájárultak jól ismert, megbízható márkáik, melyek új, környezettudatosabb változattal jelentek meg az öko szegmensben 2020-ban.

– A ProNature termékcsaládhoz tartoznak a Bref, a Clin, a Pur és a Somat fenntarthatóbb termékei, melyek többsége természetes eredetű összetevőkkel, újrahasznosított csomagolással és EU Ökocímkével rendelkezik. A toalettblokkok öko szegmense értékben megduplázta magát 2019-hez képest. A szegmens piacvezetője a Bref ProNature toalettfrissítő, melynek csomagolása 100%-ban újrahasznosított. A fenntarthatóság irányába való törekvés a Henkel Magyarország Kft.-nél tovább gyűrűzik 2021-re, a ProNature termékcsalád újabb taggal fog bővülni – avat be Biró-Kőszegvári Réka.

Az Unilever Magyarország Kft. fertőtlenítő márkái, a Domestos és a Flóraszept átlag felett növekedtek. A formátumok közül a törlőkendő és a spray nőtt legnagyobb mértékben, de abszolút értékben a hagyományos, klóros fertőtlenítők generálták a legnagyobb forgalmat.

– Az Unilevernél nagy hangsúlyt fektetünk portfóliónk fenntarthatóbbá tételére, ezért a termékeink fejlesztése során megjelennek a természetes és lebomló összetevők, a koncentrátumok és utántöltők. 2021-ben is tervezünk olyan innovációkkal, amelyeket a fenntarthatóság jegyében fejlesztettünk ki, illetve a fertőtlenítő portfóliónkat is bővítjük, elsősorban klórmentes termékekkel – osztja meg terveiket Petrikovics Zsuzsa.

A Florin Zrt. BradoClub univerzális felületfertőtlenítő terméke hármas hatásának köszönhetően elpusztítja a baktériumok, gombák és vírusok közel 100%-át. Alkalmazható alkoholálló felületeken a konyhákban, a fürdőszobákban, a gyerekszobákban és egyéb területeken is.

– Terveink között szerepelnek új termékfejlesztések. Vállalatunk az elmúlt egy évben hatalmas beruházási projektbe kezdett, amelyet 2021-ben fog befejezni. – tájékoztat Vályi-Nagy Lilla.

 

Soha nem volt még ennyire igaz: tisztaság fél egészség - PTK

Mindenki életében hangsúlyossá vált a higiénia és a tisztaság

 

Higiénia gyorsan és kényelmesen

– A legnagyobb sikere továbbra is a forgófejes Vileda Turbo felmosószettnek van, mely mikroszálas felmosófejével hatékonyan eltávolítja a baktériumok 99%-át. A pedál gyors és egyszerű megoldást kínál bárkinek, míg a praktikus kiöntőnyílás és a kényelmes hosszanti fül további kényelemmel szolgál a használójának – tudjuk meg a Vileda–Freudenberg Háztartási Cikkek Bt. marketing managerétől. – Magyarországon a Spray felmosó egy kevésbé ismert kategória. Ugyanakkor Nyugat-Európában már nagy sikert aratott a köztes takarításoknál. Ennek segítségével gyors és mégis alapos eredményt kapunk, hiszen elég, ha előkapjuk, meghúzzuk a nyélen lévő kart, egy gyors spricc a víztartályból, és már fel is törölhetjük a szennyeződést – vázolja Oláh Edit.

A Bonus Kft. forgalmának legnagyobb hányadát a megelőzéshez, egészségvédelemhez használt termékeik jelentették az elmúlt évben, úgymint a nagyméretű szivacsok, színkódolt mikroszálas és általános törlőkendők és felmosófejek. Nagy szerepe volt továbbá mind a háztartási, mind a professzionális területen használt nagyméretű gumikesztyűknek is.

– A környezetvédelmi szempontok érvényesülése minden termékfejlesztésünk részét képezi. 2021-ben ezt erősítve, dedikált termékekkel kívánunk megjelenni a nemzetközi és hazai piacokon egyaránt – mondja Botos Andrej.//

 

 

Két számjegyű a növekedés a tisztítószerek eladásában

Az általános tisztítószerek forgalma kiemelkedő mértékben ugrott meg a 2019. november – 2020. október közötti időszakban, amit leginkább a glóbuszon végigsöprő pandémia és az azáltal kiváltott megnövekedett higiéniatudatosság idézett elő. A kategória értékbeli eladása 35 százalékot gyarapodott, ezzel meghaladta a 20 milliárd forintot is – derül ki a Nielsen kiskereskedelmi indexéből. A volumenbeli növekedés is két számjegyű, 20 százalékos: a hazai fogyasztók több mint 36 millió liter tisztítószert vásároltak.

nielsen logo

Major Annamária-nielsen

Vendégszerző:
Major Annamária
analyst
NielsenIQ

A kategóriába az általános felülettisztító szerek mellett súrolószerek, penészeltávolítók, fehérítő tartalmú folyékony tisztítószerek, fertőtlenítőszerek, valamint néhány további kisebb tisztító szegmens tartozik bele. A piac legnagyobb részét a multifunkciós tisztítószerek és a fehérítők jelentik, amelyek több mint két-kétötödöt hasítanak ki az értékbeli forgalomból.

A gyártói márkák továbbra is domináns szerepet töltenek be a kategóriában. A vizsgált időszakban – 2 százalékpontos növekedés után – a forintban mért forgalom kilenctizede ilyen tisztítószerek eladásából keletkezett, értékbeli növekedésük pedig 38 százalékos. A kereskedelmi márkák értékbeli eladása 13 százalékkal nőtt egyik időszakról a másikra.

A drogériákban került a kasszákba a kategóriabevétel legnagyobb szelete, 30 százaléka, további egynegyede pedig a 401–2500 négyzetméteres boltokban. A mennyiségi eladás 22 százalékát a drogériák, háromtizedét az utóbbi csatorna teszi ki. A forintban mért forgalom több mint egyötödét tudhatják magukénak a 2500 négyzetméternél nagyobb üzletek, volument tekintve az eladások 17 százaléka zajlik itt. //

 

 

Fókuszban a környezetbarát megoldások

Kecskeméti Attila, Vajda Papír

Kecskeméti Attila
értékesítési és
marketing vezető
Magyar Piszke Papír

A válság nagy hatással volt a higiéniai piacra is, de az egyes területekre eltérő mértékben. A lakossági piac inkább a nyertes oldalon volt, míg a közület a vendéglátás bezuhanása és az otthoni munka elterjedése miatt jelentős veszteségeket szenvedett. A Magyar Piszke cégcsoportnál e hatások eredője pozitív eredményt hozott a több lábon állásnak köszönhetően.

A termékfejlesztések fő trendje a környezetbarát megoldások keresése és a nagyobb higiéniai igények kiszolgálása irányába mutatott. A Magyar Piszke is ezeken a területeken fejlesztve hozott létre új termékeket, nagy lapszámú, kompakt fóliás és dobozos tekercses termékekkel (Crepto, Szilvia) kiegészítve a már régóta bevezetett Trend dobozosszalvéta-kínálatot. A következő lépés egy újrahasznosított alapanyagból készülő termékcsalád, illetve egy kivételes higiéniai tulajdonságokkal bíró papírtörlő és kórházi lepedő piacra dobása lesz. //

 

 

 

Tudatosság és fenntarthatóság

Hortobágyi Attila FCB

Hortobágyi Attila
key account manager
FCB Hungary

A COVID-19 járvány valószínűleg minden iparágtól szélsőségeket követel. A tisztítóiparban azonban most valami pozitív is történik: tudatossá, rendszerszintűvé alakul, és a fenntarthatóság egyre fontosabbá válik. Növeli azoknak a tevékenységeknek az elismerését, amelyeket a pandémia előtt gyakran nem értékeltek vagy természetesnek vettek. Most a takarítás és a higiéniai intézkedések a legfontosabbak a járvány visszaszorításában és a biztonságos munkahelyi és lakókörnyezet megteremtésében. Ebben a vonatkozásban lehet a higiéniai termékek szegmensét, akár 2020 egyik nyertesének is nevezni.

A Werner & Mertz olyan termékeket gyárt, amelyek segítenek csökkenteni a fertőzés kockázatát a jelenlegi helyzetben. A Tana higiéniai termékek (tisztító-, ápoló- és fertőtlenítőszerek) EMAS tanúsítvánnyal rendelkező üzemben készülnek. Bár a fertőtlenítés területe előtérbe került a tisztítóiparban, a fő irány továbbra is az egyre fontosabbá váló fenntarthatóság, az innovatív, környezettudatos, zárt rendszerű termékek kínálata.

A vendéglátásban a nyitás után különleges követelmények merülnek fel; a gyakran megérintett felületek tisztítási gyakorisága teljesen új jelentést kap majd. //

Kapcsolódó cikkeink