Soha ilyen méreteket nem öltött az olívaolaj-hamisítás az EU-ban
Az év első három hónapjában állítólag 50 potenciális olívaolajjal kapcsolatos csalási eset fordult elő szemben a 2018 első negyedévében tapasztalt 15-tel.
Az idei év első három hónapjában csúcsot döntött az olívaolajjal kapcsolatos csalási esetek száma – írta a The Guardian július 29-i beszámolójában, melyben 50 potenciális esetről tesz említést a 2018 első negyedéves 15-tel szemben. A paralell olívaolaj-piac kialakulásának oka a cikk szerint az olívaolaj költségeinek emelkedésében keresendő.
Az olívaolaj költségei az elmúlt néhány évben több mint megháromszorozódtak a termőterületeket sújtó súlyos szárazság és az ellátási láncban jelentkező infláció okán. És bár az inflációs nyomás enyhült, egyelőre nincs jele az árak normalizálódásának a közeljövőben.
A világ olívaolajtermelésének mintegy 50%-át adó Spanyolország múlt hónapban eltörölte a terméket sújtó áfát abban bízva, hoyg ezzel segíti a nehéz helyzetben lévő iparágnak az árak emelkedésének megakadályozásában. A The Guardian írása szerint az olajárak tetőzésével párhuzamosan nőtt az EU-ban a határokon átnyúló bejelentések száma is, amelyek félrecímkézésről, potenciális hamisításról és az olívaolaj szennyezéséről szólnak.
A lap azonban figyelmeztetett, hogy ez a szám mindössze azokat eseteket foglalja magában, amelyeket a tagállamok észleltek és jelentettek az EU egészségügyi főigazgatóságának.
Az összegyűjtött adatok alapján a 2023 kezdete óta az EU-nak küldött 182 bejelentésből 54 olaszországi, 41 spanyolországi és 39 görögországi termékre vonatkozott.
Az incidensekről szóló jelentések között szerepeltek olyan esetek, amelyekben az olajat nem engedélyezett anyagokkal, például növényvédő szerekkel szennyezték, illetve olyanok, amikor az extra szűz olívaolajat hamisítottnak ítélték, mert azt rosszabb vagy olcsóbb minőségű olajokkal keverték.
Az Európai Bizottság szóvivője a megfelelőség-ellenőrzési rendszer védelmében a lapnak megjegyezte, hogy a bejelentések magasabb száma „a tagállamok illetékes hatóságainak jobb információcseréjét és az agrár-élelmiszerláncban elkövetett csalásokkal szembeni nagyobb éberségét mutatja”.
A világ olívaolajának mintegy 67%-a az EU-ban kerül előállításra.
Just Food
Kapcsolódó cikkeink
Az Európai Bizottság engedélyezte a géntechnológiával módosított szójabab behozatalát az EU-ba
Az Európai Bizottság engedélyezte a géntechnológiával módosított szójabab uniós behozatalát,…
Tovább olvasom >Megosztó alku: nő az ukrán mezőgazdasági termékek uniós importkvótája
Az Európai Unió új megállapodást írt alá Ukrajnával, amely több…
Tovább olvasom >Az NKFH országos olívaolaj razziát indít az élelmiszerhamisítás visszaszorítása érdekében
A fogyasztók egészségének védelme és az élelmiszerhamisítás visszaszorítása érdekében a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Spanyolországban vezeti be első AI-alapú megoldását a Carrefour
A francia Carrefour Spanyolországot választotta első mesterségesintelligencia-alapú megoldásának bevezetésére. Az AI.Carrefour…
Tovább olvasom >Kétszeres POP világbajnok a magyar Gösser Spritz display
Idén két világbajnoki címre is büszke lehet a hazai POP-szakma.…
Tovább olvasom >Legendás olasz panettone-gyártót vett az ír Valeo Foods
Újabb olasz cég felvásárlását jelentette be az ír székhelyű Valeo…
Tovább olvasom >