Soha ilyen méreteket nem öltött az olívaolaj-hamisítás az EU-ban
Az év első három hónapjában állítólag 50 potenciális olívaolajjal kapcsolatos csalási eset fordult elő szemben a 2018 első negyedévében tapasztalt 15-tel.
Az idei év első három hónapjában csúcsot döntött az olívaolajjal kapcsolatos csalási esetek száma – írta a The Guardian július 29-i beszámolójában, melyben 50 potenciális esetről tesz említést a 2018 első negyedéves 15-tel szemben. A paralell olívaolaj-piac kialakulásának oka a cikk szerint az olívaolaj költségeinek emelkedésében keresendő.
Az olívaolaj költségei az elmúlt néhány évben több mint megháromszorozódtak a termőterületeket sújtó súlyos szárazság és az ellátási láncban jelentkező infláció okán. És bár az inflációs nyomás enyhült, egyelőre nincs jele az árak normalizálódásának a közeljövőben.
A világ olívaolajtermelésének mintegy 50%-át adó Spanyolország múlt hónapban eltörölte a terméket sújtó áfát abban bízva, hoyg ezzel segíti a nehéz helyzetben lévő iparágnak az árak emelkedésének megakadályozásában. A The Guardian írása szerint az olajárak tetőzésével párhuzamosan nőtt az EU-ban a határokon átnyúló bejelentések száma is, amelyek félrecímkézésről, potenciális hamisításról és az olívaolaj szennyezéséről szólnak.
A lap azonban figyelmeztetett, hogy ez a szám mindössze azokat eseteket foglalja magában, amelyeket a tagállamok észleltek és jelentettek az EU egészségügyi főigazgatóságának.
Az összegyűjtött adatok alapján a 2023 kezdete óta az EU-nak küldött 182 bejelentésből 54 olaszországi, 41 spanyolországi és 39 görögországi termékre vonatkozott.
Az incidensekről szóló jelentések között szerepeltek olyan esetek, amelyekben az olajat nem engedélyezett anyagokkal, például növényvédő szerekkel szennyezték, illetve olyanok, amikor az extra szűz olívaolajat hamisítottnak ítélték, mert azt rosszabb vagy olcsóbb minőségű olajokkal keverték.
Az Európai Bizottság szóvivője a megfelelőség-ellenőrzési rendszer védelmében a lapnak megjegyezte, hogy a bejelentések magasabb száma „a tagállamok illetékes hatóságainak jobb információcseréjét és az agrár-élelmiszerláncban elkövetett csalásokkal szembeni nagyobb éberségét mutatja”.
A világ olívaolajának mintegy 67%-a az EU-ban kerül előállításra.
Just Food
Kapcsolódó cikkeink
EU: a nemzetközi jog alkalmazása kötelezettség a kibertérben is
Az Európai Unió Tanácsa nyilatkozatot hagyott jóvá a nemzetközi jog…
Tovább olvasom >Lengyel kormányfőhelyettes: az EU-Mercosur együttműködési szerződés veszélyezteti a lengyel mezőgazdaságot
Az Európai Unió és a dél-amerikai Mercosur szabadkereskedelmi övezet tagállamai…
Tovább olvasom >Agrárminisztérium: a gazdák nem akadályai, hanem partnerei a zöld átállásnak
Az európai gazdákra nem akadályként, hanem nélkülözhetetlen partnerként kell tekinteni…
Tovább olvasom >További cikkeink
Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >Drágul a tej és a tejtermékek: mi áll az árak emelkedése mögött?
A tej és tejtermékek ára az elmúlt hónapokban jelentős növekedést…
Tovább olvasom >Fenntartható csomagolás: fókuszban az újrahasznosítás és a körforgásos gazdaság
A csomagolás az ellátási lánc egyik kulcseleme, ahol a fenntarthatóság…
Tovább olvasom >