Soha ilyen méreteket nem öltött az olívaolaj-hamisítás az EU-ban
Az év első három hónapjában állítólag 50 potenciális olívaolajjal kapcsolatos csalási eset fordult elő szemben a 2018 első negyedévében tapasztalt 15-tel.
Az idei év első három hónapjában csúcsot döntött az olívaolajjal kapcsolatos csalási esetek száma – írta a The Guardian július 29-i beszámolójában, melyben 50 potenciális esetről tesz említést a 2018 első negyedéves 15-tel szemben. A paralell olívaolaj-piac kialakulásának oka a cikk szerint az olívaolaj költségeinek emelkedésében keresendő.
Az olívaolaj költségei az elmúlt néhány évben több mint megháromszorozódtak a termőterületeket sújtó súlyos szárazság és az ellátási láncban jelentkező infláció okán. És bár az inflációs nyomás enyhült, egyelőre nincs jele az árak normalizálódásának a közeljövőben.
A világ olívaolajtermelésének mintegy 50%-át adó Spanyolország múlt hónapban eltörölte a terméket sújtó áfát abban bízva, hoyg ezzel segíti a nehéz helyzetben lévő iparágnak az árak emelkedésének megakadályozásában. A The Guardian írása szerint az olajárak tetőzésével párhuzamosan nőtt az EU-ban a határokon átnyúló bejelentések száma is, amelyek félrecímkézésről, potenciális hamisításról és az olívaolaj szennyezéséről szólnak.
A lap azonban figyelmeztetett, hogy ez a szám mindössze azokat eseteket foglalja magában, amelyeket a tagállamok észleltek és jelentettek az EU egészségügyi főigazgatóságának.
Az összegyűjtött adatok alapján a 2023 kezdete óta az EU-nak küldött 182 bejelentésből 54 olaszországi, 41 spanyolországi és 39 görögországi termékre vonatkozott.
Az incidensekről szóló jelentések között szerepeltek olyan esetek, amelyekben az olajat nem engedélyezett anyagokkal, például növényvédő szerekkel szennyezték, illetve olyanok, amikor az extra szűz olívaolajat hamisítottnak ítélték, mert azt rosszabb vagy olcsóbb minőségű olajokkal keverték.
Az Európai Bizottság szóvivője a megfelelőség-ellenőrzési rendszer védelmében a lapnak megjegyezte, hogy a bejelentések magasabb száma „a tagállamok illetékes hatóságainak jobb információcseréjét és az agrár-élelmiszerláncban elkövetett csalásokkal szembeni nagyobb éberségét mutatja”.
A világ olívaolajának mintegy 67%-a az EU-ban kerül előállításra.
Just Food
Kapcsolódó cikkeink
Farkas Sándor: meg kell maradnia a területalapú támogatásnak a 2028 utáni, hétéves uniós költségvetésben is
Magyarország azt szeretné, hogy a 2028 utáni uniós költségvetési időszakban…
Tovább olvasom >Zöld utat adott az EU az alkoholmentes bio bor készítésnek
Az Európai Unió Bizottsága az ökorendelet megfelelő módosításával lehetővé tette,…
Tovább olvasom >Több mint 130 szervezet sürget EU cselekvési tervet a növényi alapú étrend támogatására
Több mint 130 szervezet – köztük gazdálkodók, egészségügyi szakemberek, fogyasztói…
Tovább olvasom >További cikkeink
Gyorsuló infláció Magyarországon: brutális élelmiszerdrágulás és kérdéses hatékonyságú intézkedések
2025 februárjában ismét gyorsult az infláció Magyarországon: a fogyasztói árak…
Tovább olvasom >Megjelent az árrésstop részletes szabályozása: kiket érint és milyen termékekre vonatkozik?
A Magyar Közlönyben megjelent a kormány által bevezetett árrésstop részletes…
Tovább olvasom >A pulykaágazat kihívásai és lehetőségei: így látja a jövőt a Gallicoop
A pulykahús évekig a hazai és nemzetközi piac egyik meghatározó…
Tovább olvasom >