Az áfa eltörlésével igyekszik Spanyolország felrázni az olívaolaj-iparágat

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2024. 07. 03. 09:25

Miután a kormány tavaly az eredeti 10%-ról 5%-ra csökkentette az adót, most bejelentette annak eltörlését július 1-jétől.

Spanyolország a termék áfájának eltörlésével próbál segíteni az erősen meggyengült olívaolaj-iparágnak. A tavalyi 10%-ról 5%-ra történő adócsökkentést követően a kormány most bejelentette, hogy július 1-jétől az adót eltörlik.

A bejelentést Luis Planas, Spanyolország mezőgazdasági, halászati és élelmezésügyi minisztere tette, amikor június 21-én nyilvánosságra hozta az ország 2023-as élelmiszer-fogyasztásáról szóló jelentést.

Az olívaolaj így a kenyér, a gyümölcsök és zöldségek, valamint a tojás mellett bekerül azon alapvető szükségleti cikkek közé, amelyekre tartósan „szuperkedvezményes” adókulcs alkalmazand.

A spanyol kormány a fontos olívaolaj-iparág fellendítése érdekében hozta meg az intézkedést, és reméli, hogy a lépés segít majd az árakat alacsonyan tartani. Az olívaolaj ára az elmúlt néhány évben több mint háromszorosára emelkedett a dél-andalúziai régióban immár második éve tartó súlyos aszály, valamint az ellátási lánc inflációja miatt. Bár az árak a tavalyi csúcshoz képest mérséklődtek, még mindig közel vannak a történelmi csúcshoz. Andalúzia pedig Spanyolország legnagyobb olívaolaj-termelő területe, itt állítják elő a világ olívaolajának mintegy 50%-át.

A Nemzetközi Olívaolaj-tanács (IOC) májusi heti árstatisztikája szerint a finomított olaj ára Jaén térségében 660 euró (716 dollár) volt 100 kilogrammonként, ami 37,2%-kal magasabb, mint az előző termésév azonos időszakában. Az extra szűz olívaolaj ára 36,1%-kal, 710 euróra emelkedett 100 kg-onként – derült ki a Just Food múlt havi, olívaolaj-árakról szóló cikkéből.

Az intézkedés a spanyol gazdákat tömörítő Unión de Unionesben némi aggodalmat keltett. Bár általánosságban helyesli az intézkedést, attól tart, hogy a gazdák végül rosszul járhatnak.

Just Food

Kapcsolódó cikkeink