Skót whisky törvény készül Angliában
A védelemre a külföldi gyártókkal szemben van szüksége a skót whiskynek, amely az egyik legfontosabb exportcikk.
Évente kétmilliárd font értékben exportálnak Skóciából
whiskyt. Ha ezt az értéket tartani akarják, és meg szeretnék védeni a márkát a
hamisítóktól, szükség van a törvényi védelemre – hangsúlyozta Des Browne, a
skót ügyekért felelős miniszter.
A tervezett törvény szerint szigorúan szabályozzák, milyennek kell lennie a
skót whiskynek, amelyet öt kategóriába sorolnak: készülhet kizárólag malátából,
kizárólag gabonából, kevert malátawhisky, kevert gabonapárlat, illetve maláta
és gabona keveréke.
A gyártók öt regionális nevet használhatnak: felföldit, alföldit, speyside-it,
campbeltownit, illetve islayit írhatnak a palackra – de más nevét, illetve
ahhoz hasonlót nem.
Elsősorban Indiában és Kínában hamisítják a skót whiskyt, pontosabban az ott
gyártott italt olyan néven és címkével hozzák forgalomba, amely megtévesztő.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Magyarországon évente mintegy kétmillió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik
Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára…
Tovább olvasom >„Kukába az élelmiszerpazarlással” – plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja
A Fenntarthatósági Témahét alkalmából „Kukába az élelmiszerpazarlással” címmel indít plakáttervező…
Tovább olvasom >Nem biztos, hogy a papírcsomagolás a legjobb
A csomagolások környezeti hatásai egyre nagyobb figyelmet kapnak a fenntarthatóság…
Tovább olvasom >