Sikeresnek ígérkezik az amerikaiak új almafajtája

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2019. 10. 21. 11:03

A Cosmic Crisp alma már kapható az Egyesült Államokban, és 2020 tavaszán a tengerentúlra is szállítják majd. Az amerikaiak által nemesített újfajta alma igazi globális bestsellernek ígérkezik – írja a BBC nyomán az origo.

Már két létező almafajta, a Honeycrisp és az Enterprise keresztezéséből jött létre a Cosmic Crisp alma, amelynek a bevezetésére 10 millió dolláros (2,9 milliárd forint) kampányt indított a Proprietary Variety Management (PVM) – nyilatkozta Kathryn Grandy, az amerikai gyümölcscég marketing igazgatója.

A Cosmic Crisp képes megtartani étkezési minőségét akár 10-12 hónapos hűtve tárolás esetén” – mondta el Kate Evans, aki a Washingtoni Állami Egyetem kertészeti tanszékén vezette a keresztezéssel kapcsolatos kutatást.

A Cosmic Crisp alma ötletével még 1987-ben kezdtek el foglalkozni a Washingtoni Állami Egyetemen, hogy olyan új almafajtát kísérletezzenek ki, amely segíthet az akkoriban nehéz helyzetbe került helyi termesztőnek.
Washington az ország legnagyobb almatermelő vidéke, ugyanakkor az állam korábbi két legnépszerűbb almafajtája fokozatosan vesztett előnyéből a rivális Gála almával szemben, ami sokkal édesebb és tovább eltartható volt.

Az új almfajta elnevezését az adta, hogy a sötétvörös héját számtalan apró fehér pötty tarkítja, ami az éjszakai égbolt csillagaira emlékeztet.

Az alma termesztését már 2017-ben megkezdték a washingtoni gazdák,
ráadásul olyan nagy volt az igény a Cosmic Crispre, hogy végül sorsolással kellette eldönteni, hogy kik kaphatják meg az első facsemetéket. Egyúttal megcsinálták a világtörténelem legnagyobb szabású és leggyorsabb almaültetési rendszerének rekordját is az új gyümölccsel. A termelők mintegy 30 millió dollárt (8,8 milliárd forint) fizettek a facsemetékért.

Példátlan sebességgel lép be az Egyesült Államok piacára a Cosmic Crisp”
– nyilatkozta James Luby, a Minnesota-Twin Cities Egyetem kertészettudományi professzora.

Jelenleg 12 millió Cosmic Crips almafa növekszik az államban, mintegy 5 ezer hektáron.
A termesztők bizalmáért cserébe a gazdák kizárólagos jogot kaptak az új alma termesztésére és értékesítésére 2027-ig.

Az új alma fél kilógrammja öt dollárba (1.500 forint) kerül, ami a háromszorosa a már ismert, hagyományos almafajták árának. Az előrejelzések szerint több mint 8 ezer tonna almát szállítanak le az év végéig, 2020-ban pedig ez a mennyiség a négyszeresére fog növekedni és megkezdődhet az export is. (origo)

Címkék: , ,

Kapcsolódó cikkeink