Sereghajtó Magyarország a fogyasztói bizalom tekintetében

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 02. 07. 13:05

Magyarországon két év alatt 61 pontról 30-ra csökkent a fogyasztói bizalmi index. Ez a világon a legalacsonyabb mutató – állapítja meg a Nielsen piackutató vállalat.

Az év végére hazánk a fogyasztói bizalmi indexlista utolsó helyére került, noha a második negyedévi felmérés 43 pontos eredményével még megelőztük Portugáliát és az akkor sereghajtó Görögországot. A világ legoptimistább országa 122 ponttal India, amely ezt a pozíciót nyolc egymást követő negyedévben megtartotta. Utána Indonézia és Fülöp-szigetek (117-117), Szaúd-Arábia (113), Brazília (112) és Kína (108) következik.

Európában a legmagasabb, 98 pontos bizalmi indexet Norvégiában regisztrálta a Nielsen a 92 pontos Svájc és a 90 pontot elért Ausztria előtt. De a dánok, svédek, németek és hollandok sem panaszkodhatnak, a 89-85 pont közti indexükkel, Oroszország viszont meglepetést okozott a 84 pontjával.

Globálisan a fogyasztói bizalom az 56 vizsgált ország közül 35-ben csökkent a tavalyi utolsó negyedévben a harmadikhoz képest. Ugyanakkor tizenkét országban regisztráltak növekedést, míg kilencben változatlan maradt a mutató.

Regionálisan Észak-Amerika könyvelheti el a bizalom legnagyobb, 5 százalékpontos növekedését 84-re, főleg azért, mert jelentősen javultak a következő évre vonatkozó személyes pénzügyi kilátások.

A negyedik negyedév legpozitívabb hírei a világ két legnagyobb gazdaságából, az Egyesült Államokból és Kínából érkeztek, ahol a bizalom szintje visszaugrott a 2011. első negyedévire – jelentette ki a felmérés eredményeivel kapcsolatban Venkatesh Bala, a Nielsen holdinghoz tartozó The Cambridge Csoport vezető gazdasági szakértője.

Azzal kapcsolatban, hogy az Európában vizsgált 27 ország közül 24-ben csökkent a fogyasztói bizalom a harmadik negyedévhez viszonyítva, Venkatesh Bala megállapítja: “A régió adósságválsága, a valuta-problémák és Olaszország politikai, gazdasági bizonytalansága sokkoló hullámokat indítottak el az egész földrész, valamint a nemzetközi pénzpiacok irányába. Az eurózóna válsága, továbbá a szükséges új megszorítások befolyásolják a nagy európai gazdaságok helyzetét az év kezdetén, és a munkahelyi mellett a személyes pénzügyi kilátások törékenyek, sebezhetők maradnak az év hátralévő részében.”

Kapcsolódó cikkeink