Séfek Világnapja, Séfek Kiáltványa
2004 óta október 20. a Séfek Világnapja. A Felelős Gasztrohős Alapítvány idén hazánkban is felhívja a figyelmet a nemzetközi kezdeményezésre és a séfek fontos szerepére a fenntartható élelmezési rendszerek kialakításában, mely az idei nemzetközi kezdeményezés témája is.
A Gasztrohősök egy, a nemzetközi Séfek Kiáltványához csatlakozó séfek által összeállított fenntartható receptgyűjteménnyel és közösségi média kampánnyal népszerűsítik a jeles napot.
Az idei embert próbáló évben kiemelten fontos, hogy az immunrendszerünket erősítő, a stresszt csökkentő ételeket fogyasszunk. De nemcsak saját magunkat, a Földünket is egészségesen kell tartanunk, melyben a séfeknek igen nagy szerepe van, hiszen az ételeken keresztül egyfajta szemléletformáló tevékenységet is folytatnak.
Ebben hisz a Felelős Gasztrohős Alapítvány is, akik több éve segítenek a vendéglátóhelyeknek, hogy a fenntarthatóbb, környezetbarát működésben egy jó lehetőséget lássanak a séfek és ne nehézségnek éljék meg.
Éppen ezért csatlakoztak a nemzetközi Chef’s Manifesto kezdeményezéshez is, melyet tavaly magyarra is lefordított az alapítvány. A séfektől séfeknek szóló akcióterv 8 pontban foglalja össze, hogy mit tehetnek azok, akik elkötelezettek egy fenntarthatóbb élelmezési rendszer elősegítése iránt.
A Séfek Világnapja alkalmából a Gasztrohősök egy ingyenesen letölthető, a Séfek Kiáltványa 8 témájához kapcsolható receptekből álló gyűjteményt készít a budapesti séfek és gasztrobloggerek közreműködésével. A közösségi média felületeken pedig egy sorozat keretein belül jobban megismerhetjük a fent említett séfek munkásságát is.
“Idén talán még aktuálisabb a Séfek Világnapja, mint valaha, hiszen a vendéglátóhelyek nehéz időket élnek. A Felelős Gasztrohős Alapítvánnyal szerettük volna megünnepelni a fenntarthatóan tevékenykedő séfeket, melyre ez a jeles nap tökéletes alkalom lehet. A világnap idei témája pedig jól illeszkedik az alapítványunk törekvéseihez, hiszen mi is azért dolgozunk, hogy a fenntartható étkezést népszerűsítsük a vendéglátóhelyek és a lakosság körében is, mindezt a jövő generációja és a Földünk jövőjének érdekében.” – mondta el Szabó Eszter, a Felelős Gasztrohős Alapítvány kommunikációs munkatársa.
A séfek kiáltványát innen töltheti le.
Kapcsolódó cikkeink
SIRHA Budapest 2024 – A tökéletes szakmai fórum
A SIRHA Budapest 2024. március 5. és 7. között várja…
Tovább olvasom >Valentin napi zöldségtárskereső
A fenntartható étkezést népszerűsítő Felelős Gasztrohős játékos formában hívja fel…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság mester szinten
A Fenntartható Gasztronómia Napján debütált a Felelős Gasztrohős új minősítési…
Tovább olvasom >További cikkeink
A kézműves vagy a Temu jelző lesz a fa alatt? – felmérést készített a Meska magyar kézműves oldal
A Meska online kézműves piactér felmérése szerint az emberek közel…
Tovább olvasom >A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >