SÉF the World! – Környezetvédelmi vetélkedő felhívás

Szerző: Ipacs Tamás Dátum: 2023. 03. 02. 08:26

A Magyar Természetvédők Szövetsége szakmai együttműködésben a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetségével “SÉF the World!” címmel háromfordulós környezetvédelmi vetélkedőt hirdet 7-12. osztályos diákok 3-4 fős csapatai számára.

Lépés a fenntarthatóság felé

A vetélkedő témája: Fenntartható és egészséges étkezés a húsfogyasztás csökkentésével

A vetélkedő célja: A heti húsmentes étkezési nap bevezetésének megismertetése és népszerűsítése

A napjainkra kialakult fogyasztói igényeket kielégítő intenzív hústermelés növekedése egyre károsabb hatással van környezetünkre és társadalmunkra. A megművelhető földterületek nagy részét ez az iparág használja, a legfőbb felelősévé válva így a mezőgazdasági tevékenységhez köthető éghajlatváltozásnak, víz- és légszennyezésnek. Ráadásul az intenzív hústermelést állatjóléti és globális társadalmi problémák kísérik, ellehetetlenítve egyes társadalmi csoportok helyzetét.

Vetélkedőnkkel éppen ezért a kevesebb, de jobb minőségű hús fogyasztásának fontosságára irányítjuk a figyelmet. Az egészséges étkezés elveinek megtartása mellett már heti egy húsmentes nap bevezetésével is jelentős lépést lehet tenni a fenntarthatóság felé. A résztvevő csapatokat a vetélkedő sztárséfjei vezetik át egy játékos, kreatív feladatokból álló képzeletbeli főzőversenyen.

A résztvevők közben megismerik:
– a mennyiségében kevesebb, minőségében jobb hús fogyasztásának ismérveit és előnyeit;
– az egészséges és húsmentes étkezés gazdag kínálatát, régi, elfelejtett alapanyagait és receptjeit;
– az éghajlatváltozás mérséklésének lehetőségét;
– a helyi és globális környezetvédelmi és társadalmi problémák megelőzését;
– az állatjóléti szempontok előtérbe kerülését.

Jelentkezés, regisztráció A vetélkedőre 7–12. osztályos diákokból álló 3-4 fős csapatok jelentkezését várjuk az ország bármely részéből (iskolánként tetszőleges számú csapattal).
Jelentkezési határidő: 2023. március 14.

A sikeres regisztráció feltétele az alábbi linken megadott jelentkezési lap hiánytalan kitöltése. A jelentkezés elfogadásáról minden csapatnak megerősítést küldünk e-mailen. Az első forduló anyagát a sikeres regisztrációt követően, a jelentkezési határidő letelte után kapják meg a csapatok.

A vetélkedő menete
A háromfordulós vetélkedő két játékos, elektronikus fordulóból, illetve egy személyes megjelenéssel zajló döntőből áll. Az első két forduló feladatlapjait a csapatok elektronikus úton kapják meg és küldik vissza. A két forduló során a legjobb eredményt elért csapatok bejutnak a SÉF the World! nagy főzőshowjára, azaz a személyes döntőbe, amely a METRO Gasztroakadémián lesz, Budaörsön június 8-án.

Értékelés, jutalom
Az értékelést a Magyar Természetvédők Szövetsége, valamint a szakmai együttműködő partnerek szakértői végzik. A két forduló összesített pontjai alapján a legjobb eredményt elért csapatokat (csapatonként 3-4 diák + kísérőtanár) személyes megjelenéssel zajló döntőre hívjuk meg.

Díjazás: A legjobb 15 csapat tagjai értékes nyereményeket kapnak.
Fődíjak: Az első három helyezett Decathlon vásárlási utalványt kap (I. helyezett: 60 000 Ft, II. helyezett: 40 000 Ft, III. helyezett: 30 000 Ft csapatonként

A Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV) támogatásával különdíjat is adunk. A különdíjat nyert csapat tagjai egynapos, üzemlátogatással egybekötött tanulmányi kiránduláson ismerhetnek meg egy több ezer adagos közétkeztető főzőkonyhával.

Kapcsolódó cikkeink