Saláták és zöldfűszerek után gabonát is termeszt az Infarm
Sikeresen termesztett búzát beltérben a vertikális növénytermesztéssel foglalkozó Infarm föld, illetve növényvédő szerek használata nélkül, és a szabadföldi termesztéshez képest sokkal kevesebb víz felhasználásával.
A startup állítása szerint ő az első vertikális gazdálkodást folytató vállalat, amely ellenőrzött környezetben termel alapvető élelmiszernövényt.
A kísérletek első szakasza alapján az Infarm évi 11,7 kilogramm/négyzetméter terméshozamot prognosztizál, ami hektáronként 117 tonnának felel meg évente, vagyis a szabadföldi termelési hozam 26-szorosa – közölte az Infarm.
Guy Galonska, az Infarm technológiai igazgatója és társalapítója elmondta: „A világ növekvő népességének további élelmezéséhez nagyobb terméshozamokat kell elérnünk, amiről most bebizonyítottuk, hogy a búza esetében beltéri, ellenőrzött mezőgazdasági környezetben lehetséges.
„Eredményeink jelentősek, ha összehasonlítjuk azokat a szabadföldi búzatermesztés átlagos hozamával, amely körülbelül 4,5 tonna/hektár/év, és erősen függ az időjárástól és az évszakoktól.”
Galonska hozzátette, hogy az Infarm további 50%-kal növelheti búzakibocsátását az elkövetkező években a továbbfejlesztett genetika, a hardver és az optimalizált növekedési környezet kombinációjával.
A vállalat által alkalmazott módszer klímabiztos, mivel a külső éghajlati viszonyok nem befolyásolják a termelést.
A búza egyes régiókban a napi fehérjebevitel közel 40%-át adja, és nagyobb területen termesztik, mint bármely más növényt – jegyezte meg az Infarm. ‘A Milestone For Infarm’
Erez Galonska, az Infarm vezérigazgatója és társalapítója a következőket nyilatkozta: „Az, hogy képesek vagyunk beltérben búzát termeszteni, mérföldkő az Infarm számára, és jelentőséggel bír a globális élelmezésbiztonság szempontjából is, hiszen a világszerte alapvető élelmiszernek minősülő búza kalóriadús, de erőforrás-igényes növény.
Hozzátette: „Azért hoztuk létre az Infarmot, hogy a világ növekvő népességének élelmezésére alkalmas új élelmiszertermelési módszereket találjunk, és az eredmények szerint egy nagy lépéssel közelebb kerültünk e célunk eléréséhez.”
Kapcsolódó cikkeink
Összefogással nemzetünk egységéért – Búzaszentelő Ünnepséggel indult el az idei Magyarok Kenyere Program
A Kárpát-medencei Búzaszentelő Ünnepséggel, közel 400 kárpát-medencei gazdálkodó részvételével nyitotta…
Tovább olvasom >A búza és az árpa exportvolumene nőtt 2023-ban
A gabonafélék exportértéke és külkereskedelmi aktívuma volt a legmagasabb a…
Tovább olvasom >2035-re közel 100 milliárd dollárra bővülhet a vertikális gazdálkodási szektor
A Research Nester új tanulmánya szerint a környezetkímélő élelmiszer-termelésre való…
Tovább olvasom >További cikkeink
Magyarországon évente mintegy kétmillió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik
Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára…
Tovább olvasom >„Kukába az élelmiszerpazarlással” – plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja
A Fenntarthatósági Témahét alkalmából „Kukába az élelmiszerpazarlással” címmel indít plakáttervező…
Tovább olvasom >Több mint 200 üzlettel bővül a Rossmann
Üzlethálózatának bővítésére és modernizálására több száz millió eurót fordít az…
Tovább olvasom >