Sajtfogások: kötet a magyar sajtok világáról
Sajtfogások – Legelőtől a tányérig címmel tekinti át a magyar sajtok világát Segal Viktor és Sándor Tamás számos receptet és fotót is tartalmazó, a napokban megjelenő könyve.
Egy sajtnak is megvan a maga története a legelőtől az asztalig, hiszen nemcsak a készítés módja határozza meg a sajt ízét, hanem a sajtkészítő mester tudása, szenvedélye is – mondta el a kötet pénteki budapesti bemutatóján Kis Miklós vidékfejlesztésért felelős államtitkár.
Ez a kiadvány egyszerre szakácskönyv, tankönyv, útikönyv és egy kicsit katalógus is; számtalan tényt, adatot, történetet fűz össze egy kötetbe, teljes képet adva a magyar sajtok világáról – méltatta a kiadványt.
Kis Miklós emlékeztetett arra, hogy a Vidékfejlesztési Program keretében már több mint 157 milliárd forintnyi támogatást ítéltek oda a tejágazat szereplőinek, a tejfeldolgozás támogatására pedig 11 milliárd forint pályázati keretösszeg áll rendelkezésre.
Emellett a szaktárca ősszel új pályázatokat hirdetett, amelyek révén egy 50 milliárd forintos keret a mezőgazdasági termékek feldolgozására irányuló beruházások megvalósítását, további 680 millió forint pedig a juh- és kecsketartók támogatását teszi lehetővé.
Halkó Gabriella, a Sajtfogásokat megjelentető Ridikül Magazin Kiadó vezetője megjegyezte: a könyvben szereplő sajtkészítő mesterek az elmúlt évtizedekben arra tették fel az életüket, hogy kikísérletezzék a kötetben szereplő sajtokat és tökélyre fejlesszék azokat.
Mint elárulta, a Sajtfogásokhoz Acsai Miklós fotográfus 10 ezernél is több felvételt készített, ezek közül a 300 legjobb kép került a kötetbe.
Vida József, a Sajtfogások megjelenését támogató Takarék Csoport elnök-vezérigazgatója minőségében és tartalmában hiánypótló kiadványként méltatta a 336 oldalon 28 elhivatott sajttermelőt, 68 receptet, valamint 23 éttermet, bisztrót, pékséget és cukrászdát bemutató kötetet.
Segal Viktor séf, a Sajtfogások gasztronómiai tanácsadója elmondta, hogy a kötet egyszerre ismerteti meg az olvasóval a hazai sajtokat, a sajtkészítőket, de a recepteket jegyző 34 séfet, cukrászt és péket is.
Sándor Tamás sajtmester, a kötet társszerzője hozzátette: céljuk az volt, hogy a kiadvány áttekintse a magyar sajtok világát a friss sajtoktól – zsendice, orda, gomolya – a lágy sajtokon át az érlelt nemespenészes és kemény sajtokig.
A bor-sajt párosításokról szóló fejezetet Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus jegyzi, Knap Gábor szakújságíró pedig a sörök és sajtok közös világába vezeti be az olvasót a napokban a könyvesboltokba kerülő Sajtfogások lapjain. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Két karácsonyi vásár nyílik Budapesten november 15-én
Budapesten két népszerű karácsonyi vásár is megnyitja kapuit november 15-én,…
Tovább olvasom >A legendás étteremkalauz visszatér Magyarországra!
Világszerte elismert szereplővel gazdagodik a magyar gasztronómiai élet. A francia…
Tovább olvasom >Ennyit kosztál egy vacsora a vidéki dupla Michelin-csillagos étteremben
Magyarországon jelenleg két olyan étterem található, amely a világ egyik…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >Drágul a tej és a tejtermékek: mi áll az árak emelkedése mögött?
A tej és tejtermékek ára az elmúlt hónapokban jelentős növekedést…
Tovább olvasom >