Saját feldolgozót hoznának létre a petőfiszállási tejtermelők

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 07. 05. 12:20

Saját feldolgozó létrehozását tervezi a petőfiszállási Gazda-Tej Szövetkezet. Erről a napokban tartott éves megbeszélésén tárgyalt a szövetkezetet tömörítő mintegy száz kistermelő.

A petőfiszállási Gazda-Tej Szövetkezet huszonöt gazda összefogásával jött létre 11 évvel ezelőtt azzal a céllal, hogy felkarolja azokat a kistermelőket, melyek egyébként nem tudták volna teljesíteni a szigorú uniós követelményeket. A szövetkezet segítségével viszont sikerült megteremteni minden gazdánál azt a technikai hátteret, amely biztosítja a jó minőségű tej megtermelését – mondta el Ván Jenő, a szövetkezet elnöke.

“Az összefogásra azért is volt szükség, mert a kistermelők külön-külön nem, csak nagy mennyiségben, jó minőségű tejjel válhattak versenyképessé” – hangsúlyozta a nonprofit szervezet vezetője, akit azt is elmondta, a kezdeti 700 liter helyett ma már 20 ezer liter tejet értékesítenek naponta. Az alapító huszonöt gazdához pedig tizenöt település mintegy nyolcvan termelője csatlakozott, és folyamatosan érdeklődnek a szövetkezet iránt. Megtudtuk, hogy a hazai piaci helyzethez képest tíz-tizenöt forinttal jobb árat fizetnek a tejért gazdáiknak. Ez literenként 87 forintot jelent. Ehhez jön még a kompenzációs felár, a kvóta- és kiegészítő tejtámogatás.


“Egyetlenegy nagy problémánk, hogy két feldolgozónak értékesítünk, az egyik a helyi tejüzem, amely folyamatosan késve fizet, ezért azt fontolgatjuk, hogy megszakítjuk velük a kapcsolatot. A gond csak az, hogy szinte egyedüli beszállítói vagyunk a félegyházi tejüzemnek, és ha kilépünk, akkor komolyan veszélybe kerülhet további működése, amit nem szeretnénk” – mondta el a szövetkezet vezetője.

Felmerült az is, hogy tulajdonrészt vásárolnak a tejüzemből, de egyelőre erről még nem született egyezség. Ván Jenő azt is elmondta, a fizetési nehézségeket egy uniós támogatásnak köszönhetően vészelték át, amelyet mint végleges termelői csoport kaptak öt éven keresztül. A szövetkezet a következő uniós pályázaton is indulni szeretne, a minősített termelői csoport elismerést célozták meg. Ehhez azonban tíz százalékos bevételnövelést kell produkálniuk.

“Ha ezt sikerül elérnünk, akkor az komoly alapot biztosít ahhoz, hogy létrehozzuk saját feldolgozónkat Petőfiszálláson, ahol elsősorban olyan termékeket állítanánk elő, amit a nagyüzemeknek nem igazán éri meg” – összegezte az elnök. “A tejágazat a tavalyi évhez viszonyítva jobb helyzetben van, noha országos szinten még most is folyamatosan csökken a tejtermelés és a marhalétszám.”

A szövetkezet tagjai közül korábban sokan csak kiegészítő tevékenységként tartottak szarvasmarhát, az elmúlt években azonban fordult a helyzet. A gazdasági válság hatására a környékben több munkahely is megszűnt, sokan most ebből tartják el a családjukat – írja a baon.hu. nyomán a vallalkozoinegyed.hu.

Kapcsolódó cikkeink