Rutinos újonc

Szerző: trademagazin Dátum: 2008. 03. 28. 08:00

A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség által szervezett Bocuse d’Or magyar selejtezőjének győztese, a kecskeméti Kovács Sándor mesterszakács, rutinos versenyzőnek mondható. Csaknem harminc esztendeje vizsgázott, majd hét év alatt frissen végzett tanulóból konyhafőnök lett a kecskeméti Aranyhomok Szállodában. 1994 óta válogatott, olimpiai arany- és ezüstérmes, világbajnok. A 2000-es hannoveri világkiállításon ő volt a Szent István étterem séfje, főzött többek között a holland királynőnek is. Jelenleg a kecskeméti Granada Wellness Hotel konyhafőnöke.– Több versenyre készültem már, de a mostani sokban különbözött a korábbiaktól. Míg egy szakácsolimpián, világversenyen a csapat főz nagyobb mennyiségben, itt ketten dolgozhattunk, és más szempontokat kellett figyelembe venni. Nekem a Bocuse d’Or szabályai nehezebbnek tűntek, mint az eddigi versenyeim.
Míg az olimpián a biztonságra törekszenek a versenyzők, és látványos, jó ízű és à la carte-ban is produkálható ételeket várnak, itt valamiféle laza könnyedség az elvárás, és innovatív ötlet nélkül esély sincs a sikerre. Ráadásul, mivel Magyarországon még nem rendeztek ilyen megmérettetést – mint Kovács Sándor elmondta –, egyfajta pszichés nyomás is volt a versenyzőkön, ugyanakkor mindenki hatványozottan vágyta a sikert.
– A nehézségi fokról elég annyi, hogy ha jól tudom, a legutóbbi világdöntőn a huszonnegyedik helyezett szakács Michelin-csillagos volt! A norvégiai európai döntőn biztosan izgulni fogok, de hát én már a kecskeméti regionális selejtezőn is izgultam… Szerintem teljesen normális, hogy az első egy-két órában nagyobb a nyomás, de ha már kezdem látni a fényt az alagút végén, csökken a versenydrukkom. A lezserség sokkal több hibalehetőséget rejt, mint az izgalom.
A zsűri értékelésében fontosnak tartotta kiemelni: egy kis rafinéria azért még hiányzik győztes munkájából, ezért a norvégiai európai szelekción történő sikeres szereplés elősegítésére a zsűri elnöke, az 1992-es lyoni Bocuse d’Oron negyedik helyezést elérő Cattaneo Graziano (a Krízia étterem tulajdonosa) szakmailag támogatni fogja a győztes párost (Kovács Sándor munkáját Pap Zoltán segítette).

Kapcsolódó cikkeink