Rugalmasabb áfarendszert szeretne az Európai Bizottság

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 06. 27. 11:18

Új alapokra helyezné az uniós áfarendszert az Európai Bizottság, rugalmasabb, egyszersmind a csalások ellen szigorúbban fellépő rendszert és egyszerűsítést ígérnek a hozzáadottértékadó- (héa) szabályok egységesítésével – idézi a Mazars közleményét a Világgazdaság Online. Az akcióterv nem jelent szabályozást, csak szakmai iránymutatást.

EU

Jelenleg a forgalmi adózásba szól bele leginkább az EU: a forgalmi adó általános kulcsa legalább 15 százalék kell hogy legyen, és két kedvezményes kulcs alkalmazható ezenkívül, de egyik sem lehet kisebb 5 százaléknál. (Nálunk az általános kulcs így 27 százalék, az egyik kedvezményes 18, a másik pedig 5 százalékos.) A 2006-os irányelv észszerűsítésére több végrehajtási rendelet is született, ám a fordított adózás gyakori alkalmazása is mutatja: nem sikerült hatékony eszközt találni.

A bizottság az akcióterv szerint csökkentené a különbséget beszedett és a fizetendő adó között, vagyis hatékonyabb fellépést ígérnek a csalások ellen. Ezt részben a tagállamok közötti (és az unión kívüli országokkal meglévő) együttműködés javításával érnének el. Az adhatósági információcserével ugyanis a csalások jelentős része kiszűrhető volna.

Az új rendszerben a tagállamok nagyobb rugalmasságot kapnának a csökkentett adómértékek kivetésének tekintetében. Ez annyit jelent, hogy nemcsak meghatározott termékek tartozhatnának a kedvezményes kulcsba – ahogyan ez most van –, hanem a tagállamok szabadon dönthetnének arról, mit hova sorolnak, amíg ez nem okoz torzulásokat. (Így például nem kellene uniós engedélyt kérni az internet áfájának csökkentésére, ahogyan most ez kötelező.)

A bizottság ezenkívül egységes európai áfaterületet hozna létre, vagyis a közösségen belüli termékértékesítést és szolgáltatásnyújtást is belföldi tranzakcióként kezelné. Eszerint az adót a származás országának szabályai szerint kellene meghatározni, de a felhasználás országának az adómértékével. Ezután a származás országa szerinti adóhatóság szedné be az adót, és továbbítaná a vélelmezett felhasználás szerinti tagállamnak. (Jelenleg a határon túlra kivitt termék áfáját egyszerűen vissza lehet igényelni, míg ott az ottani szabályok szerint vetik ki az adót.) Ez szintén a határokon átnyúló kereskedelem áfacsalásait tenné nehezebbé. (Világgazdaság Online)

Kapcsolódó cikkeink