Roppanós snackek új szerepben

Szerző: Ipacs Tamás Dátum: 2023. 05. 18. 08:59

A partikra szánt snackek a sörök ízét is kiegészítheti, de a bundázott mogyorók és napraforgómagok akár ételek alapanyagaiként is megállják helyüket. A kísérletezéstől nem szabad megijedni, hiszen ezek a roppanós rágcsálnivalók számos ízzel és textúrával harmonizálhatnak, és feldobhatják akár a családi vacsorát, akár a barátokkal való sörözést.

Sokféle sör- sokféle sörkorcsolya

Sokféle sör – sokféle sörkorcsolya

Meglepő sörkorcsolya
Az ételeket és a söröket egyaránt kiegészíthetik a jól megválasztott snackek, amelyek roppanósságukkal és változatos ízesítésükkel számos lehetőséget kínálnak a kísérletezésre.
„Kevés olyan ennivaló van, amit ne dobna fel, ha sört iszunk hozzá, és kevés olyan étel van, amihez ne találnánk megfelelő sörpárosítást – hiszen a sör meglepően sokféle tud lenni. A legnépszerűbb mindennapi ízöröm a sós-zsíros-ropogós kombináció és milyen szerencse, hogy ehhez a legjobban az üdítően kesernyés, száraz lágersör illik, ami egyúttal a leggyakrabban fogyasztott sörfajta is. Különösen kellemes harmóniát alkot a láger a hagymás, paprikás ízvilágokkal, így ő a magyar konyha természetes kísérője is. Nem véletlen, hogy a Mogyi Crasssh! bundázott termékei közül is a legtöbbhöz megfelelő kísérő partner a láger, esetleg a pils” – szögezi le Bart Dániel sörszakértő.

Egy kis játékos kíváncsisággal akár tovább is mehetünk az ízek felfedezésében. A fekete sörök – porterek, stoutok – meglepően jó harmóniákat tudnak kialakítani például a paradicsommal, köszönhetően a bennük éppen csak a felszín alatt rejtező savanyúságnak. De nagyszerűen működnek a tengeri herkentyűk meredek ízeivel és a cheddar sajt bujkáló csípősségével. Ezt le is tesztelhetjük, ha a sajtos bundázott földimogyoróhoz száraz fekete sört kortyolgatunk.
„Az igazán fűszeres, csípős dolgokkal azonban egyre nehezebb dolgunk van, mert ezek a legtöbb italpárt egyszerűen elsöprik és lehengerlik. Itt jöhet a segítségünkre az utóbbi évtized legdivatosabb söre, az India Pale Ale, melynek ideális esetben van olyan pikáns fűszeressége és azt alátámasztó vastag malátaédessége, hogy még a keleti fűszereket, a chilit, valamint mindenféle csípősséget képes kezelni” – teszi hozzá Bart Dániel.

Ropogtatnivalók ételekben
Bernáth József séf népszerű fogásokat dobott fel a különféle ízű bundázott magvakkal. „Franciaországban van egy előétel, ami évszaktól függetlenül mindig nagy sikernek örvend: ez a kecskesajtos céklasaláta. Ezt a fogást általában pirított fenyőmaggal kínálják az éttermekben, de mint kiderült egy paradicsomos ízű bundázott napraforgómag sokkal jobban passzol ehhez a salátához mind ízben, mind állagban. A második fogásnál egy egyszerű tésztás ételben gondolkoztam: pesztót bármilyen olajos magból lehet készíteni, így a bundázott mogyoró is alkalmas erre a célra. Amikor próbaként elkészítettem belőle a krémes állagú pesztót, rájöttem, hogy sokkal jobban áll a ropogósság ennek a terméknek. Ezért a zöldfűszeres szósszal összekevert tésztát a tálalás utolsó pillanatában szórom meg a sajt és jalapeno ízű bundázott mogyoróval, hogy így tegye izgalmasabbá a már ismert klasszikust.”

Crasssh!
A Mogyi Kft. 2010-ben dobta piacra bundázott magokra épülő Crasssh! termékcsaládját. A kezdeti, csak mogyorót tartalmazó Original termékcsalád nemrég kiegészült az erősebb ízeket felvonultató Strong és a napraforgómagokat a közkedvelt fűszerezéssel párosító Bit változatokkal. Ezek mindegyike a Mogyi hazai üzemeiben készül.
A Mogyi fő piaca Magyarország és Románia, de összesen a világ 27 országában kóstolhatják termékeit. A Crasssh Bit termékcsaládhoz is használt napraforgó zömében itthon terem, a földimogyoró viszont jellemző termőhelyéről, Dél-Amerikából érkezik, főleg argentin és brazil forrásokból. A cég két hazai üzeme éves szinten csaknem 15 ezer tonna napraforgót dolgoz fel.

Kapcsolódó cikkeink