Romlott januárban a gazdasági hangulat Csehországban

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2021. 01. 25. 11:00

Romlott a gazdasági hangulat januárban Csehországban a nemzeti statisztikai hivatal hétfői jelentése alapján.

A gazdasági hangulatindex 87,3 pontra csökkent a decemberi 88,6 pontról. Ezen belül az üzleti hangulatindex 87,1 pontra csökkent januárban az előző havi 87,8 pontról.
A feldolgozóipar hangulati mutatója 93,2 pontra csökkent januárban a decemberi 93,5 pontról. Januárban növekedett az előző havihoz képest a termékeik iránti keresletet nem elegendőnek ítélő iparvállalatok aránya. Azoknak a vállalatoknak az aránya viszont, amelyek az elkövetkező három hónapban termelésük növekedésére számítanak, nem változott.
A növekedés első számú akadályának az elégtelen keresletet jelölték meg a vállalatok 36 százalékos arányban. Jelentősen nőtt viszont azok aránya is, akik az alapanyag és a szükséges berendezések hiányában is növekedési akadályt tapasztaltak. Mindazonáltal a feldolgozóipar az egyetlen szektor, amelyiknél a januári hangulatindex meghaladta az egy évvel korábbit.
A feldolgozóipar januárban 86 százalékos kapacitáskihasználtságot jelentett, magasabbat az egy évvel korábbinál. A válaszadók becslése szerint 12 hónapnyi termeléshez szükséges megrendelésállománnyal rendelkeznek.
Az építőiparban a decemberi 110,9 pontról januárban 108,5 pontra húzódott vissza a hangulatindex, a kereskedelemben pedig 90,4 pontra 93,5 pontról.
A cseh nemzeti statisztikai hivatal által vezetett fogyasztói hangulatindex 88,5 pontra csökkent januárban a decemberi 92,0 pontról. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink