Romló ipari, javuló fogyasztói várakozások

Szerző: trademagazin Dátum: 2008. 01. 14. 00:00

Decemberben minimálisan emelkedett a GKI konjunktúra-index szezonális hatásoktól megtisztított értéke.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. által – az Európai Unió támogatásával – készített felmérés szerint a novemberi jelentős javulás után decemberben kissé romlottak az ipari várakozások. Az elmúlt időszak termelési helyzetének megítélése és a következő időszaki termelésre vonatkozó várakozások viszonylag kevésbé, a rendelésállományokról és a saját termelésű készletekről alkotott vélemény viszont érzékelhetőbben rosszabb lett az előző hónaphoz képest. Eközben az export-rendelések megítélése kissé javult. A tervezett áremelés mértéke alig változott. 

2007 decemberében a kereskedelmi bizalmi index értéke novemberhez képest enyhén javult, de továbbra is igen alacsony. Az index mindhárom összetevője javulást jelez: az előző hónaphoz képest a készletek megítélése, a rendelések várható alakulása és az eladási pozíció megítélése is kedvezőbb lett. A kereskedelmi cégek körében a következő három hónapra várt átlagos áremelkedés mértéke az előző megkérdezéshez képest határozottan növekedett.

A GKI fogyasztói bizalmi index a 2007-ben a januári 12 éves mélypontjáról az év közepéig mérsékelten javult, majd novemberre ismét év eleji szintjére romlott. Decemberben azonban ismét 2007. évi, augusztusban mért csúcspontját érte el. Különösen a lakosság saját várható pénzügyi helyzetére vonatkozó várakozásai javultak. Megtakarítási képességüket és a munkanélküliséget ugyancsak optimistábban látták a válaszolók.

 

Kapcsolódó cikkeink