Romló hangulat mellett is vásárolnak a németek

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 01. 26. 00:00

A fogyasztói légkör tovább romlik Németországban a GfK felmérése szerint, de a vásárlási kedv az árkedvezményeknek köszönhetően javul.

A fogyasztók hangulatát elsősorban a munkanélküliségtől való félelem rontja le, ezt a kereskedelemben bekövetkező változatos árcsökkentések kompenzálják.
Februárra a GfK a német fogyasztói hangulat 3,2 pontos indexét számította ki, ez 0,2 ponttal alacsonyabb, mint januárban. Ezzel a mutató egymás után a negyedik alkalommal csökken. "A (német) fogyasztók nyilvánvalóan azon a nézeten vannak, hogy a gazdasági élénkülés dinamikája gyengül" – véli a GfK. Eszerint a 2010-es év fogyasztói szempontból nehezebb lehet, mint 2009.
Elemzők szerint a német gazdaság az idei évben 1,5-2 százalékkal növekedhet, ez csak részben ellensúlyozhatja az előző évben elszenvedett mínuszt. A fogyasztók a felmérés szerint ennek megfelelően a keresetük szempontjából is stagnálásra számítanak, ennek ellenére javult a vásárlási hajlandóság. Az élelmiszerek mellett az elektronikai árucikkek és a bútorok is jelentős árkedvezményekkel kaphatóak – írja az N24 nyomán a Világgazdaság Online.

Kapcsolódó cikkeink