Romániában megadóztatják a borravalót

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 04. 23. 10:25

Romániában megadóztatják a borravalót – döntötte el szerdán a bukaresti kormány, amely sürgősségi rendeletet fogadott el erről.

etterem1A rendelkezés szerint a kereskedelmi egységeknek külön nyugtatömbön kell regisztrálniuk a borravalót, amit 16 százalékkal adóztatnak meg. Romániában ennyi ugyanis a társasági adó, és ezentúl a borravaló is adóköteles bevételnek számít.

A borravaló ugyanakkor áfa-mentes és amennyiben az alkalmazottak között szétosztják, nem kell magasabb társadalombiztosítási járulékot sem fizetni utána.

Ez a rendelet része a román kormány azon intézkedéssorozatának, amit az adócsalás visszaszorítása érdekében hozott meg az elmúlt hetekben.

A vendéglátó-ipari egységekben az alkalmazottak saját pénzét naponta nyilvántartásba kell venni, ugyanis amennyiben az adóellenőrök eltérést tapasztalnak a vizsgált üzletben lévő pénz és a leszámlázott összegek között, szigorú büntetéseket rónak ki.

Ezeket a szankciókat enyhítette szerdán a bukaresti kormány, hiszen több tucatnyi üzletet bezártak már az említett különbségek miatt, amit később maga a miniszterelnök is túlzásnak nevezett az általános közfelháborodás hatására.

A kormány most főleg az üzletek ideiglenes bezáratásának feltételeit enyhítette, így ezzel a szankcióval a két éven belül „visszaesőket” büntetik, és nem sújtják a tulajdonosokat ilyen drasztikusan már az első kihágásnál.

A román kormány arra számít, hogy a borravaló megadóztatása nyomán az idén 154 millió lej (1 lej 67,75 forint), a jövő évben 300 millió lej, három és fél év alatt pedig összesen 1,11 milliárd lej folyik be az államkasszába.

A román kormány az elmúlt hetekben adócsökkentést jelentett be, meghirdette a nyugtalottó elnevezésű szerencsejátékot, és korlátozta a készpénzzel való kifizetéseket, mindezt az adócsalás visszaszorítása érdekében. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink