Robotfarmerek Japánban

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 06. 06. 11:02

Emberszerű robotokkal és önvezető traktorokkal akarják kiváltani a mezőgazdasági munkaerőt Japánban – olvasható az agrarszektor.hu-n.. Ennek oka, hogy a japán farmerek kiöregszenek, de általában nincs, aki átvegye tőlük a termelést.

buza

Ahogy világszerte egyre feljebb kúszik a farmerek átlagéletkora, Japán meghozta a döntést: robotok kellenek és önvezető traktorok. Amíg a világ más országaiban attól tartanak az idénymunkások, hogy a betakarító robotok elveszik a kenyerüket, Japánban más a helyzet. Az ENSZ adatai szerint a fejlődő országokban ugyan 60 év a földművesek átlagéletkora, de Afrikában például egyre több fiatal próbál visszatérni a földhöz.

Ezzel szemben ma 67 év a japán farmerek átlagéletkora, és egyre nő azok száma, akik úgy vonulnak vissza a földekről, hogy nincs aki kövesse őket. Így az elmúlt két évtizedben a műveletlenül hagyott terület megkétszereződve elérte a 420 ezer hektárt 2015-re. Ebben a helyzetben az amúgy is jelentős élelmiszer importra szoruló Japán egyre nehezebben tudja biztosítani a kiszámítható élelmiszer ellátást. Ezért Hiroshi Moriyama mezőgazdasági miniszter úgy gondolja: a nyugdíjba vonulókat önvezető traktorokkal és különféle feladatokra specializált robotokkal kell helyettesíteni.

A legfrissebb hírek szerint Japán – ahol egyébként több évtizede folynak emberszerű robotok fejlesztésére vonatkozó kísérletek – az áprilisban kezdődött üzleti évben 4 milliárd jent (36 millió dollárt) szán a farmok automatizálását és 20 különféle robot kifejlesztésére, köztük olyanéra is, amely a túlérett barackokat különíti el a többitől. Takaki Shigemoto a JSCV kutatóközpont szakembere ugyanakkor azt várja a technológiai fejlesztésektől, hogy vonzóvá teszik a mezőgazdaságot a digitális forradalom eredményeit követő fiatal nemzedékek szemében.

(blog.syngenta.hu, agrarszektor.hu)

Kapcsolódó cikkeink