Éledés – szerkesztői véleménysarok
Lassan vége a télnek, és a csendes januári–februári időszakot követően talán a magyar élelmiszer-gazdaság is kibújik a barlangjából, és a saját árnyékától nem megijedve aktívabb fokozatra kapcsol.
Általános vélekedés szerint a jónak mondható tavalyi év után 2017-ben a szektor kibocsátásának növekedése tovább folytatódik. A pozitív várakozásokat jól tükrözi, hogy a K&H kkv. bizalmi indexe 12 éves csúcsot döntött (mint arról az előző számban olvashattunk), és hosszú idő után először nem a negatív tartományban áll. Egyes területek további kedvező hátszelet is kaptak: az áfacsökkentés még az időnként kusza szabályozás ellenére is hozzájárulhat a fogyasztás további növekedéséhez és főképp a hazai termelők versenyképességének javulásához a friss tej, a baromfihús és a tojás ágazatokban.
Az előzetes derűlátást ugyanakkor az év eleji értékesítési számok talán kevésbé igazolták, egyelőre az élelmiszeripar téli álmot alszik, persze látványos forgalombővülés nem az év első két hónapjában szokott bekövetkezni. A fogyasztói árak ugyanakkor mintha nem vonultak volna el téli pihenőre: a friss KSH-adatok szerint az élelmiszerek fogyasztói ára decemberhez képest is tovább emelkedett átlagosan 0,6%-kal, annak ellenére, hogy az áfacsökkentésben érintett termékek jelentősen lefelé húzták az átlagot.
A növekvő árakkal szemben a mérleg másik serpenyőjébe a folyamatos reálbér-növekedés kerül, elvben tehát van miből többet fogyasztani. De az utóbbi évek trendjei alapján kijelenthető, hogy vásárlók pénztárcájából az tud többet kivarázsolni, aki képes a megújulásra, aki valódi innovációval tudja magára irányítani a figyelmet. Pozitív példákból volt bőven a tavalyi évben is, és nemcsak a termékfejlesztések, hanem a promóciós megoldások terén is. Egyre nagyobb teret hódít az online alapú kommunikáció, amely mind szélesebb eszköztár kialakítását teszi lehetővé a fogyasztók elérésében és főleg az interaktív kapcsolatteremtésben. Egy igazán egyedi promóció a legszigorúbb vásárlási tervvel érkező tudatos vásárlót is el tudja téríteni az eredeti szándékától, érdemes tehát teret engedni az újító gondolatoknak, amelyeket a húsvét előtti megélénkülő promóciós időszakban már ki is lehet próbálni. Aki mer – az nyer!
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >Drágul a tej és a tejtermékek: mi áll az árak emelkedése mögött?
A tej és tejtermékek ára az elmúlt hónapokban jelentős növekedést…
Tovább olvasom >