Rengeteg a kamu fagylalt
A fagylalt sokak számára az édes ízek, a krémes állag és a hűsítő frissesség szinonimája. Azonban az utóbbi időben számos olyan termék jelenik meg a piacon, melyek nem felelnek meg a valódi fagylalt minőségi kritériumainak. Fontos, hogy a vásárlók tisztában legyenek azokkal a jellemzőkkel, amelyek alapján igazán jó minőségű fagylaltot lehet felismerni, és hogy ne dőljenek be az ócska szlogeneknek vagy fantázianeveknek.
A Mihályi Patisserie szakértői által összegyűjtött alapvető tudnivalók alapján a valódi fagylalt nem habosított édes, színes, ízesített hideg víz, tej vagy joghurt por. Kiemelkedő jellemzője, hogy kellően hideg, mégis krémes, állaga dús. Az igazi fagylalt ízei határozottak, egyértelműek és karakteresek, és nincs utó vagy mellékíz. Az ízek először a nyelvcsúcson és a nyelv középső részén érezhetők, majd lassan terjednek szét a száj többi részén.
A minőségi fagylaltoknál jellemző az „umami” íz jelenléte, ami az édes, sós, savanyú és kesernyés íz mellett az átfogó íz teltséget is magában foglalja. Fontos, hogy a fagylalt nyelés után kellemesen visszaható íz maradjon a szájban, és az orron át kilégzéskor ne legyen sem sima, sem „kaparó” aromaszaglás.
A minőségi fagylaltok kóstolásakor nem tapasztalható viszkozitás vagy kenődő, túlzott zsírosság érzet a nyelven, és nem okoz teltség érzetet vagy puffadást a későbbi időszakban. Fontos, hogy a fagylalt elnevezései is tiszteletben tartsák az alapanyagot, és ne fantázianevekkel vagy csábító szlogennel csalogassanak.
Ezek az alapvető jellemzők segítenek abban, hogy a vásárlók felismerjék az igazi, magas minőségű fagylaltot a piacon, és ne dőljenek be az átverő marketingtrükköknek.
Kapcsolódó cikkeink
Egyhengeres fagylaltot vagy kéthengerest? – A nap képe
Nagyobb, magasabb, de leginkább másabb a hengeres fagylalt, mint a…
Tovább olvasom >Akár 1800 forintos különbség is lehet a budapesti fagyik között
A budapesti fagylaltárak között akár 1800 forintos különbséget is találhatunk,…
Tovább olvasom >Az MDOSZ a népszerű nyári csemegékre fókuszál
A nyár legkedveltebb hűsítői között találjuk a fagylaltot, a jégkrémet…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >