Rendhagyó sweeTEN 3.0 programok
A nyári szünet után folytatódott az ipartestület sweeTEN 3.0 tehetséggondozó programja, amely tíz fiatalnak nyújtja a szakmai továbbfejlődés lehetőségét.
Szeptember 7-én Fehér Judit egész napos program keretében három tésztafajta és ezernyi íz felhasználásával arra vállalkozott, hogy a megszokottól eltérő formában és ízpárosítással jelenítsen meg desszerteket.
A következő projekt során a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban találkoztak a fiatalok, aminek apropójául egy kiállítás és workshop szolgált.
A Magyar Cukrász Ipartestület idén – születésének 125. évfordulóján – emlékévvel tiszteleg Rákóczi János munkássága előtt. Az elismert szakácsmester készítette el többek között a barackos túrós lepényt, amelyet az 1958-as brüsszeli világkiállításon elért sikere óta Rákóczi-túrósként ismerünk és szeretünk.
Az emlékév kiemelkedő eseménye a szeptember 25-én, az MKVM-mel közösen megrendezésre került egész napos rendezvény volt, ahol előadásokon foglalkoztak Rákóczi pályafutásával.

Vendégségben Fehér Juditnál…
A megnyitón Török Róbert, a múzeum igazgatója az ünnepelt munkásságának méltatása mellett az érdeklődők figyelmébe ajánlotta a kiállított értékes tárgyi dokumentumokat, amelyek Rákóczi életútjának mérföldköveit jelzik.
Erdélyi Balázs, az ipartestület szakmai elnöke, a sweeTEN 3.0 program egyik legizgalmasabb eseményeként ajánlotta a különleges Rákóczi-túrós süteménymustrát. A megnyitón Drégelyi Endre szakácsmester, szakoktató szavalta el Faludi Ferenc jezsuita költő (1704–1799) Szakácsének című költeményét.
Müller Ádám, a Dombóvári Kulturális Szolgáltató Központ igazgatója előadásának fő témája Rákóczi János születési helyének bemutatása volt, de beszélt a híres Dőry konzervgyár munkásságáról is.

…és az MKVM-ben
Gábor Sándor dombóvári cukrászmester, az emlékév ötletgazdája, Rákóczi életútját, sikereit és az azóta ikonikussá vált ételeit mutatta be.
Végül Kovács László, az MVI elnöke méltatta vendéglátós szemmel egy olyan „kolléga” szakmai munkásságát, aki nap mint nap azon dolgozott, hogy vendégei a mindenből lehető legjobbat kapják.
Örvendetes volt, hogy a látogatók között több szakiskolai oktató is megjelent diákjaival. A nap folyamán bárki ingyen megkóstolhatta a budapesti Hisztéria cukrászda által készített Rákóczi-túróst, de a többi egyedi kivitelezésű finomság – többet közülük a sweeTEN 3.0 program résztvevői készítettek – is gazdára talált. //
Kapcsolódó cikkeink
Nem luxus a jó sütemény – mitől élhető ma a cukrászszakma?
Dráguló alapanyagok, munkaerőhiány, bonyolult szabályozások – mégis, a vásárlók elvárják,…
Tovább olvasom >MCI Közgyűlés 2025
Nagy érdeklődés mellett tartott közgyűlést február végén a Magyar Cukrász…
Tovább olvasom >18 éves a Magyarország Tortája verseny
Az ipartestület meghirdeti az AM Ágazati Értéktárba is nemzeti értékként…
Tovább olvasom >További cikkeink
A Hortobágyi Csárdában lett hungarikum a csárda
Hungarikummá nyilvánították a csárdát és a badacsonyi kéknyelűt a Hungarikum…
Tovább olvasom >Utcai gasztrofesztivál, vacsoraestek és fesztiválos ételrendelés a SopronFesten
A SopronFest Gourmet programjainak keretében, egy héten át városszerte a…
Tovább olvasom >Unicum-sör – reklámkampány és nyereményjáték
Generációk bulifétise volt a kultikus Unicum-sör párosítás, amit még a…
Tovább olvasom >