ÉV KERESKEDŐJE 2024 – kategória definíciók

 

Az értékesítési pont típusa Definíciója
Hipermarket kiskereskedelmi tevékenységet, vagy kis- és nagykereskedelmi tevékenységet azonos helyen és időben folytató 5000 négyzetméternél nagyobb bruttó alapterülettel rendelkező, napi fogyasztási cikket értékesítő üzlet
Nagyméretű szupermarket kiskereskedelmi tevékenységet, vagy kis- és nagykereskedelmi tevékenységet azonos helyen és időben folytató 2500-5000 négyzetméter közötti bruttó alapterülettel rendelkező, napi fogyasztási cikket értékesítő üzlet
Szupermarket kiskereskedelmi tevékenységet, vagy kis- és nagykereskedelmi tevékenységet azonos helyen és időben folytató 400–2500 négyzetméter közötti bruttó alapterülettel rendelkező, napi fogyasztási cikket értékesítő üzlet
Diszkont kiskereskedelmi tevékenységet, vagy kis- és nagykereskedelmi tevékenységet azonos helyen és időben folytató 400 négyzetméternél nagyobb bruttó alapterülettel rendelkező, napi fogyasztási cikket értékesítő üzlet, amely nem rendelkezik friss hús, húskészítmény és tejtermékek kimérésére szolgáló pulttal
Kisbolt (kisméretű üzlet) kiskereskedelmi tevékenységet, vagy kis- és nagykereskedelmi tevékenységet azonos helyen és időben folytató 400 négyzetméternél nem nagyobb bruttó alapterülettel rendelkező, napi fogyasztási cikket értékesítő üzlet
Drogéria kiskereskedelmi tevékenységet, vagy kis- és nagykereskedelmi tevékenységet azonos helyen és időben folytató 2500 négyzetméternél nem nagyobb bruttó alapterülettel rendelkező üzlet, ahol az árbevétel legalább 80 % része illatszer kiskereskedelmi tevékenységből (TEAOR 47.75) származik.
Szaküzlet (máshova nem sorolt kategória) kiskereskedelmi tevékenységet, vagy kis- és nagykereskedelmi tevékenységet azonos helyen és időben folytató 2500 négyzetméternél nem nagyobb bruttó alapterülettel rendelkező üzlet, ahol az árbevétel legalább 80 % része egy árúcsoportból származik és nem tartozik más pályázati kategóriába.
Dohányáru szaküzlet kiskereskedelmi tevékenységet folytató 400 négyzetméternél nem nagyobb bruttó alapterülettel rendelkező üzlet, ahol az árbevétel legalább 80 % része dohányárú értékesítési tevékenységből (TEAOR 4726) származik és nem tartozik más pályázati kategóriába.
Pop-up Store kiskereskedelmi tevékenységet folytató 100 négyzetméternél nem nagyobb bruttó alapterülettel rendelkező üzlet, amely rövid élettartalmú (maximum 1 hónap) és amely kreatív kialakítása révén kiállítóhelyént is funkcionál.
Shop-in-Shop kiskereskedelmi tevékenységet folytató 400 négyzetméternél nem nagyobb bruttó alapterülettel rendelkező üzlet, amely egy másik kis, vagy nagykereskedelmi folytató kereskedelmi egység területén belül működik állandó jelleggel.
Franchise üzlet kiskereskedelmi és/vagy nagykereskedelmi tevékenységet folytató 2500 négyzetméternél nem nagyobb bruttó alapterülettel rendelkező üzlet, ahol a működés alapja a franchise átadó és egy vagy több franchise átvevő között létrejött megállapodás egy meghatározott márkanév és meghatározott üzleti működési folyamatok (know-how) használatára. A franchise-ban részt vevő minden vállalkozás jogilag egymástól függetlenül működik.
Delikát üzlet kiskereskedelmi és/vagy nagykereskedelmi tevékenységet folytató 400 négyzetméternél nem nagyobb bruttó alapterülettel rendelkező üzlet, ahol az árbevétel 80 %-a különleges, máshol nem beszerezhető és egyedi napi fogyasztási cikkekből áll.
Benzinkúti Shop Benzinkút mellett működő kiskereskedelmi és/vagy nagykereskedelmi tevékenységet folytató 400 négyzetméternél nem nagyobb bruttó alapterülettel rendelkező üzlet, ahol az árbevétel 80 %-a napi fogyasztási cikkekből áll.
Bevásárlóközpont olyan komplex kialakítású, vegyes rendeltetésű épület, amelyben állandó jelleggel több kereskedő folytat túlnyomórészt üzletekben különböző típusú kereskedelmi tevékenységet, és ahol emellett jellemzően a szabadidő eltöltésével összefüggő szolgáltatási tevékenységet is folytatnak
Webshop A webshop olyan internetes felület, amelyre az eladók feltöltik az értékesíteni, a vevők pedig kiválasztják a megvásárolni kívánt árukat vagy szolgáltatásokat, döntenek az áru átvételének és fizetésének módjáról, majd az áru és az ellenértéke a vevő által kiválasztott módon gazdát cserél. A Pályázaton olyan webshop nem indulhat, amely Magyarország területére nem végez értékesítési tevékenységet.
Nagykereskedelmi üzlet kizárólag nagykereskedelmi tevékenységet (B2B tevékenység)azonos helyen és időben folytató 4000 négyzetméternél nem nagyobb bruttó alapterülettel rendelkező üzlet.
Pékség kiskereskedelmi tevékenységet folytató 400 négyzetméternél nem nagyobb bruttó alapterülettel rendelkező üzlet, ahol az árbevétel legalább 80 % része kenyér, pékárú kiskereskedelmi tevékenységből (TEAOR 52.24) származik.
Gyógyszertár kiskereskedelmi tevékenységet folytató 400 négyzetméternél nem nagyobb bruttó alapterülettel rendelkező üzlet, ahol az árbevétel legalább 80 % része gyógyszer kiskereskedelmi tevékenységből (TEAOR 47.73) származik.
Könyvesbolt kiskereskedelmi tevékenységet folytató 400 négyzetméternél nem nagyobb bruttó alapterülettel rendelkező üzlet, ahol az árbevétel legalább 80 % része könyv kiskereskedelmi tevékenységből (TEAOR 47.61) származik.
Zöldséges kiskereskedelmi tevékenységet folytató 400 négyzetméternél nem nagyobb bruttó alapterülettel rendelkező üzlet, ahol az árbevétel legalább 80 % része zöldség és gyümölcs kiskereskedelmi tevékenységből (TEAOR 47.21) származik.
Kertészet kiskereskedelmi tevékenységet folytató 400 négyzetméternél nem nagyobb bruttó alapterülettel rendelkező üzlet, ahol az árbevétel legalább 80 % része dísznövény, vetőmag, műtrágya kiskereskedelmi tevékenységből (TEAOR 47.76) származik.
Elektronikai üzlet kiskereskedelmi tevékenységet 2500 négyzetméternél nem nagyobb bruttó alapterülettel rendelkező üzlet, ahol az árbevétel legalább 80 % része villamos háztartási készülék kiskereskedelme tevékenységből (TEAOR 52.45) származik.
Biobolt kiskereskedelmi tevékenységet folytató 2500 négyzetméternél nem nagyobb bruttó alapterülettel rendelkező üzlet, ahol az árbevétel legalább 80 % része ökológiailag ellenőrzött gazdálkodásból származó terméket értékesítéséből származik.
Kézművesbolt kiskereskedelmi tevékenységet folytató 400 négyzetméternél nem nagyobb bruttó alapterülettel rendelkező üzlet, ahol az árbevétel legalább 80 % része kézműves termék értékesítéséből származik. Kézműves termék az, amit a készítője hagyományos módon, leginkább kézi erővel, főként kézi szerszámokkal végzett tevékenység során állít elő. Kézműves élelmiszernek az az egyedi jelleggel bíró termék nevezhető, melynek előállítása során a különös gondosság, a „mívesség”, a kézzel végzett és a szaktudás által irányított munkafolyamat dominál.
Sajtbolt kiskereskedelmi tevékenységet folytató 400 négyzetméternél nem nagyobb bruttó alapterülettel rendelkező üzlet, ahol az árbevétel legalább 80 % része egyéb élelmiszer kiskereskedelem, azon belül is sajt, túró, joghurt és egyéb tejtermékek értékesítéséből (TEAOR 47.29) származik.
Bor üzlet kiskereskedelmi tevékenységet folytató 400 négyzetméternél nem nagyobb bruttó alapterülettel rendelkező üzlet, ahol az árbevétel legalább 80 % része ital kiskereskedelmi tevékenységből (TEAOR 47.25) származik.
Éjjel-nappali üzlet kiskereskedelmi tevékenységet folytató 400 négyzetméternél nagyobb bruttó alapterülettel rendelkező, napi fogyasztási cikket értékesítő üzlet, amely az év minden napján és a napok minden órájában nyitva van és nem tartozik a más, a jelen táblázatban meghatározott kategóriába.
Ruházati üzlet kiskereskedelmi tevékenységet folytató 400 négyzetméternél nem nagyobb bruttó alapterülettel rendelkező üzlet, ahol az árbevétel legalább 80 % része ruházat kiskereskedelmi tevékenységből (TEAOR 47.71) származik.
Húsbolt kiskereskedelmi tevékenységet folytató 400 négyzetméternél nem nagyobb bruttó alapterülettel rendelkező üzlet, ahol az árbevétel legalább 80 % része hús és húsárú kiskereskedelmi tevékenységből (TEAOR 47.22) származik.
Az üzletlánc típusa Üzletlánc esetén a fenti definíciók megfelelően irányadóak azzal, hogy az adott üzletláncnak legalább három, önálló üzletnek minősülő, azonos kategóriába tartozó értékesítési ponttal kell rendelkeznie.