Rendelet nehezítené a boltnyitást

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 10. 12. 00:01

Az október 1-jén hatályba lépett új kereskedelmi törvény nyomán jóval egyszerűbbé vált az üzletnyitás, azonban lehet, hogy csak átmenetileg. A jogalkotók bizonyos élelmiszereknél előzetes engedélyhez kötnék az értékesítést.

Az új törvény már nem köti a hatóságok előzetes beleegyezéséhez az üzletnyitást – ami korábban sok hónapos procedúrát jelentett a kereskedőnek – így az élelmiszerboltok is azonnal megnyithatnak a jegyzőnél történt bejelentés és nyilvántartásba vétel után. A hatósági kontroll úgy érvényesül, hogy a megnyílt üzletekben a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH) a bejelentést követő 22 munkanapon belül ellenőrzést folytat le.
Azonban a törvény hatályba lépte előtt egy nappal megjelent végrehajtási rendelet szövege az élelmiszereknél nem tesz különbséget az élelmiszer-biztonsági szempontból nagyobb kockázatot jelentő nyers, állati eredetű termékek, illetve a kevésbé kockázatos élelmiszerek között. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumnál (FVM) most gyors ütemben készül egy miniszteri rendelet, amelyben – az előzetes tervek szerint – a nyers állati eredetű termékeken túl a vendéglátóhelyeken történő élelmiszer-forgalmazás esetében is engedélyhez kötné az üzletnyitást. A formálódó joganyag heteken belül megszülethet, ám az FVM-nél elmondták, hogy nem tervezik visszamenőlegesen alkalmazni azokkal szemben, akik a rendelet életbe lépte előtt jelentették be az üzletnyitási szándékukat.
Nem változtak ugyanakkor az élelmiszer-biztonságra, -higiéniára vonatkozó szabályok, melyeket ugyanúgy be kell tartani, mint korábban – írja a Népszabadság Online.
Kapcsolódó cikkeink