Rendelet nehezítené a boltnyitást
Az október 1-jén hatályba lépett új kereskedelmi törvény nyomán jóval egyszerűbbé vált az üzletnyitás, azonban lehet, hogy csak átmenetileg. A jogalkotók bizonyos élelmiszereknél előzetes engedélyhez kötnék az értékesítést.
Az új törvény már nem köti a hatóságok előzetes beleegyezéséhez az üzletnyitást – ami korábban sok hónapos procedúrát jelentett a kereskedőnek – így az élelmiszerboltok is azonnal megnyithatnak a jegyzőnél történt bejelentés és nyilvántartásba vétel után. A hatósági kontroll úgy érvényesül, hogy a megnyílt üzletekben a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH) a bejelentést követő 22 munkanapon belül ellenőrzést folytat le.
Azonban a törvény hatályba lépte előtt egy nappal megjelent végrehajtási rendelet szövege az élelmiszereknél nem tesz különbséget az élelmiszer-biztonsági szempontból nagyobb kockázatot jelentő nyers, állati eredetű termékek, illetve a kevésbé kockázatos élelmiszerek között. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumnál (FVM) most gyors ütemben készül egy miniszteri rendelet, amelyben – az előzetes tervek szerint – a nyers állati eredetű termékeken túl a vendéglátóhelyeken történő élelmiszer-forgalmazás esetében is engedélyhez kötné az üzletnyitást. A formálódó joganyag heteken belül megszülethet, ám az FVM-nél elmondták, hogy nem tervezik visszamenőlegesen alkalmazni azokkal szemben, akik a rendelet életbe lépte előtt jelentették be az üzletnyitási szándékukat.
Nem változtak ugyanakkor az élelmiszer-biztonságra, -higiéniára vonatkozó szabályok, melyeket ugyanúgy be kell tartani, mint korábban – írja a Népszabadság Online.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Ez az év már valóban az adatmenedzsment éve lesz
Az élelmiszer-kiskereskedelmi szektor sikere idén nagyban múlhat az árképzés, az…
Tovább olvasom >DLA Piper Hungary/Omnibusz javaslat: szükséges egyszerűsítés vagy visszalépés a fenntarthatósági törekvésekben?
Február 26-án hivatalosan is elérhetővé vált a fenntarthatósági jelentéstételi kötelezettségek…
Tovább olvasom >Slow Food Deutschland: nem a rovarok fogyasztása, hanem az élelmiszerpazarlás csökkentése lehet a megoldás
Kritikát fogalmazott meg a Slow Food Deutschland a rovarok Európában…
Tovább olvasom >